Ziekte van Crohn

Darmziekte

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van de darm. Bij de meeste patiënten met de ziekte van Crohn zijn de dunne darm, de dikke darm-, en/of de endeldarm ontstoken, maar er kan ook sprake zijn van ontstekingen in de rest van het spijsverteringskanaal.

De ziekte kan voorkomen vanaf de mond tot aan de anus. Meestal zit het in het laatste deel van de dunne darm en het eerste deel van de dikke darm. De ziekte is chronisch. Dit betekent dat de ontstekingen regelmatig terugkomen.

Ontstekingsziekte van de darm

Crohn lijkt veel op colitis ulcerosa, een ziekte waarbij de darm ontstoken is. Een verschil is dat de zweren bij Crohn soms veel dieper in de darmwand zitten. Ook de plaats van de ontstekingen verschilt. Bij colitis ulcerosa zitten de zweren alleen in de dikke darm.

Klachten bij de ziekte van Crohn

Het klachtenverloop van de ziekte van Crohn en de ernst van de klachten verschilt per patiënt. Sommige mensen met de ziekte van Crohn hebben voortdurend klachten, terwijl anderen er jarenlang niets van merken.

De meest voorkomende klachten bij de ziekte van Crohn:

 • Diarree of dunne ontlasting: uw ontstoken darm neemt onvoldoende water op;
 • Buikpijn;
 • Koorts;
 • Vermagering, bloedarmoede of groeiachterstand;
 • Vermoeidheid;
 • Bloedverlies.

Opvlammen ziekte van Crohn

Vaak houdt de ziekte van Crohn zich redelijk rustig (in remissie), maar de klachten kunnen ook ineens opspelen. Het is een bekend verschijnsel dat de aandoening ineens kan opvlammen. Dat kan komen door bijvoorbeeld stress of bepaalde voeding, maar meestal is de oorzaak onbekend. Bij een opvlamming ontstaan er in korte tijd veel ontstekingen in de darm, waardoor de darmen niet goed meer functioneren.

 

Oorzaken ziekte van Crohn

De oorzaak van de ziekte van Crohn is nog niet geheel bekend. Verschillende factoren spelen een rol in het ontstaan van de ziekte. In elk geval is er sprake van een sterke reactie van het afweersysteem. Daarom wordt de ziekte van Crohn ook wel een auto-immuunziekte genoemd: 

 • Het immuunsysteem kan in de war zijn en het eigen lichaam aanvallen;
 • Erfelijkheid, vijf tot tien procent van de familieleden van iemand met Crohn heeft de ziekte ook;
 • Soms spelen bepaalde bacteriën een rol;
 • Roken kan ook een rol spelen.

Diagnose ziekte van Crohn

Als de huisarts vermoedt dat u een chronische darmontsteking heeft, verwijst hij u door naar het ziekenhuis. Naast bloed- en ontlastingsonderzoek wordt de diagnose Crohn meestal gesteld door middel van een kijkonderzoek.

Verschillende soorten endoscopieën

Bij een kijkonderzoek (endoscopie) van de darm wordt de binnenkant van de darm bekeken met behulp van een flexibele slang die via de anus in de darm wordt geschoven. Aan het uiteinde van de slang zitten een lampje en een camera. Tijdens een endoscopie kan een stukje weefsel (biopt) uit de wand van de darm worden genomen.

De keuze voor de scopie is afhankelijk van het stuk darm dat de arts wil onderzoeken:

 • Sigmoïdoscopie (onderzoek endeldarm);
 • Coloscopie (onderzoek gehele dikke darm);
 • Virtuele coloscopie De dikke darm wordt van buitenaf in beeld gebracht met CT- of MRI-technieken. Het nadeel van dit onderzoek is dat de arts geen biopt kan nemen.

Mensen met een chronische darmontsteking hebben een licht verhoogde kans om darmkanker te krijgen. Om het risico te verminderen, kan het van belang zijn op regelmatige basis het darmonderzoek te herhalen.

Behandeling ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is niet te genezen, maar wel te behandelen. De behandeling bestaat uit medicatie en soms een operatie. Een behandeling met medicijnen is vaak levenslang nodig.

Wanneer medicatie niet meer helpt, kunnen er complicaties ontstaan. U krijgt dan bijvoorbeeld last van een ernstige vernauwing in de darm als gevolg van littekenweefsel, of als gevolg van ernstige ontstekingen fistels, of de vorming van abcessen. Het kan ook gebeuren dat het niet lukt om het gebruik van corticosteroïden af te bouwen. In deze gevallen is een operatie noodzakelijk.

Stoma bij de ziekte van Crohn

In sommige gevallen wordt na een darmoperatie een (tijdelijke) stoma aangelegd. Vijftig tot zeventig procent van alle patiënten met de ziekte van Crohn wordt minimaal een keer in zijn of haar leven geopereerd.

Als u veel last heeft van vernauwingen en fistels en de endeldarm en de anus ernstig ontstoken zijn, kan een (tijdelijke) stoma uitkomst bieden. Een stoma is bij relatief weinig patiënten nodig (5%) en uw arts zal er alles aan doen het te voorkomen.

Verpleegkundig consulent MDL

Wanneer u van uw MDL-arts hoort dat u de ziekte van Crohn heeft, heeft u ongetwijfeld een aantal vragen. Een verpleegkundig consulent MDL is gespecialiseerd in de zorg rondom patiënten met de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa.

Zij geeft u informatie over uw ziekte, de onderzoeken en de behandelmethoden. De informatie die u van uw specialist hebt ontvangen, kan aangevuld worden en verduidelijkt door de verpleegkundige.

Verpleegkundig spreekuur MDL

Tijdens het verpleegkundig spreekuur, iedere dinsdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 15.00 uur, helpen onze twee MDL-consulenten (Diana Wiersma of Anna Hilda Sybrandi) u om te gaan met uw ziekte en uw behoefte om informatie. U kunt met al uw vragen bij de verpleegkundige terecht.

Bel voor een afspraak 0513 - 68 54 54 of mail uw vraag naar mdlverpleegkundige@tjongerschans.nl.

 

Telefonisch spreekuur MDL

Het telefonisch spreekuur vindt plaats op dinsdagmiddag van 13.00 tot 13.30 uur. De verpleegkundige is bereikbaar via het secretariaat van de polikliniek MDL op 0513 - 68 54 54.