Terug naar MDL, Maag-, Darm- en Leverziekten

Refluxziekte

Wat is refluxziekte?

De refluxziekte is een aandoening die ontstaat wanneer de maaginhoud geregeld kan terugstromen naar de slokdarm en daar leidt tot klachten (zoals zuurbranden en oprispingen) en/of beschadiging van het slokdarmslijmvlies. Hierdoor kan op den duur een slokdarmontsteking ontstaan.

Hoe wordt de refluxziekte behandeld?

Allereerst adviseren we u om gezonde voeding te eten en geen alcohol te drinken. Ook worden er soms medicijnen, zoals maagbeschermers en zuurremmende middelen voorgeschreven. Er zijn ook verschillende anti-reflux operaties die de klachten kunnen verminderen. Deze operaties worden slechts in uitzonderingsgevallen uitgevoerd.

Reflux bij baby’s

Bij baby’s komt reflux vrij vaak voor. Dat komt meestal doordat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag bij baby's soms nog niet helemaal ontwikkeld is. In de loop van het eerste levensjaar zal de sluitspier zich meestal verder ontwikkelen. In de meeste gevallen verminderen en verdwijnen de klachten hierdoor.

De algemene adviezen bij reflux zijn:

  • Houdt uw kindje het eerste half uur na de voeding rechtop;
  • Probeer kleinere voedingen te geven wat vaker per dag;
  • Bij flesvoeding kan het indikken van de voeding helpen. Dit kunt u doen door gebruik van bijvoorbeeld johannesbroodpitmeel.

Gecompliceerde reflux bij baby’s

Soms raakt bij reflux de slokdarm geïrriteerd en op den duur ontstoken. Dit veroorzaakt pijnklachten bij uw kindje. Deze kinderen huilen vaak veel, zijn snel 

geïrriteerd en slapen slecht. Soms ontstaan ook slikklachten en bloedspugen. Doordat de ontsteking pijnlijk kan zijn, eten deze kindjes vaak slecht. Deze vorm van reflux behandelen we met medicijnen.

Atypische reflux bij baby’s

Behalve de ‘normale’ refluxklachten hebben deze kinderen ook hele andere klachten. Dat komt doordat bij atypische reflux maaginhoud in de luchtwegen terechtkomt. Klachten die daardoor kunnen ontstaan zijn: problemen met de ademhaling, bronchitis, astma, keelontsteking en apneu. Apneu is het plotseling tijdelijk wegvallen van de ademhaling. Deze vorm van reflux komt niet vaak voor.

Oorzaak van reflux bij baby's

Het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag is nog niet volledig ontwikkeld. Plotselinge verslapping van het sluitspiertje (bij platliggen en te druk doen na de voeding). Minder voorkomende oorzaken van reflux bij baby's zijn:

  • Chronische verstopping;
  • Een vernauwing in de slokdarm.
Contact
Ziekenhuis Tjongerschans Thialfweg 44
8441 PW Heerenveen
0513 - 685 685
Polikliniek Lemmer Van Rijgersmapark 1
8531 JA Lemmer
0514 - 568 200
Orthoradius, locatie Sportstad Abe Lenstraboulevard 23B
8448 JA Heerenveen
0513 - 685 335
Polikliniek Steenwijk Mr. Zigher ter Steghestraat 9
8331 KG Steenwijk
0513 - 685 245
De Werf Sluisdijk 30
8501 BZ Joure
0513 - 685 685