Proctoscopie

Wat is een proctoscopie?

Met een proctoscopie kan de arts de binnenkant van de endeldarm en anus bekijken. De endeldarm is het laatste deel van de dikke darm, het is de opslagplaats voor ontlasting en wordt van de buitenwereld afgesloten door de anus.

Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een kijkinstrument, de proctoscoop. Dit is een kort metaal buisje, waardoorheen licht wordt geleid. Zo kan de arts de binnenkant van de endeldarm bekijken.

Biopsie bij een proctoscopie

Soms neemt de arts wat hapjes weefsel (biopt). Dit weefsel wordt vervolgens onder de microscoop onderzocht. Het nemen van een biopt is pijnloos en u merkt er niets van.

Proctoscopie en aambeien

Aambeien kunnen tijdens de proctoscopie worden behandeld. De arts brengt kleine elastiekjes om de bloedvaatjes (zwellichamen) aan. Hierdoor sterft de aambei af. Deze behandeling is niet pijnlijk, maar de stoelgang kan tot een aantal dagen hierna nog wel pijnlijk zijn.

Voorbereiden proctoscopie:

  • Bespreek uw medicijngebruik en gezondheidssituatie met de specialist;
  • U mag gewoon eten en drinken voor het onderzoek.

Het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 5 minuten. Worden er handelingen verricht, dan duurt het onderzoek iets langer. Meestal wordt het onderzoek in geknielde houding uitgevoerd, maar kan ook liggend op de linkerzijde. Zit u geknield, dan wordt de bank iets voorover gekanteld. De arts brengt eerst een verdovende zalf aan in uw anus. Het onderzoek kan vervelend zijn. Probeert u zich goed te ontspannen, dan hoeft het geen pijn te doen. Vervolgens brengt hij de proctoscoop voorzichtig in uw endeldarm. De arts trekt het instrument langzaam terug en kan zo goed het slijmvlies bekijken en eventueel een stukje weghalen (biopsie).

Na het onderzoek

U kunt na de behandeling direct naar huis. Wanneer er tijdens het onderzoek duidelijke afwijkingen te zien waren, zal de arts dit aan u vertellen. Na ongeveer een week krijgt u de uitslag van eventuele biopten of poliepen.  

U kunt nog een paar dagen wat bloed verliezen via de anus, dit is geheel onschuldig. Als de bloedingen erger worden of als u pijn en koorts krijgt, moet u een arts waarschuwen.