Parenterale voeding

Wat is parenterale voeding?

Is het niet meer mogelijk om normaal te eten of om voldoende voedingsstoffen uit eten op te nemen? Dan kan het zijn dat u parenterale voeding krijgt.

 

Parenterale voeding is vloeibare voeding die via een infuus rechtstreeks het bloed inloopt. Op deze manier wordt uw darm ontzien. Parenterale voeding bevat alle voedingsstoffen die uw lichaam nodig heeft, maar ook vocht, vitamines en mineralen. In principe wordt parenterale voeding alleen voorgeschreven als sondevoeding niet mogelijk is.

Tijdelijke of langdurig parenterale voeding

Sommige mensen hebben langdurig parenterale voeding nodig. Bijvoorbeeld wanneer de dunne darm niet werkt of grotendeels is weggehaald.

Ook kan het tijdelijk noodzakelijk zijn dat u deze parenterale voeding krijgt. Bijvoorbeeld na grote operaties aan de darmen of juist om aan te sterken voor een operatie. Zo krijgt u (genoeg) voedingsstoffen binnen.

Infuus

De parenterale voeding loopt uw lichaam in met behulp van een infuuspomp. Een 

voeding duurt gemiddeld twaalf uur en u mag niet halverwege stoppen. De invloed van parenterale voeding op uw dagelijks leven is behoorlijk.

Voor meer informatie kunt u ook altijd terecht bij uw diëtist of voedingsverpleegkundige of bij de Patiëntenvereniging voor Parenterale Thuisvoeding.