Obstipatie

Obstipatie of verstopping

Heeft u minder dan drie keer per week ontlasting? Dan spreken we van obstipatie. Verstopping ontstaat doordat ontlasting te lang in de dikke darm blijft zitten. In de dikke darm wordt vocht onttrokken aan de ontlasting. Hoe langer de ontlasting in de dikke darm zit, hoe harder en droger de ontlasting wordt.

Klachten en symptomen bij verstopping (bij volwassenen)

Vaak kost het veel moeite om deze harde, droge ontlasting kwijt te raken en lukt het alleen door hard te persen. Ook buikpijn en een harde, opgezette buik komen vaak voor.

U kunt als gevolg van obstipatie last krijgen van de volgende klachten:

 • Aambeien, kloofjes en fissuren;
  Als gevolg van de verstopping kunnen klachten ontstaan, zoals aambeien of een anaal fissuur (kloofjes of scheurtjes). Dit veroorzaakt pijn bij de ontlasting en soms gaat de ontlasting gepaard met wat (helderrood) bloedverlies.
 • Overloopdiarree (paradoxale diarree).
  Als de darm heel vol is, kan er wat dunne ontlasting langs de harde ontlasting weglekken. Dit wordt ook wel overloopdiarree of paradoxale diarree genoemd. Als gevolg hiervan kunnen poepvegen in het ondergoed en vieze luchtjes ontstaan.


Ga direct naar de huisarts als de verstopping gepaard gaat met bloed bij de ontlasting of als u hoge koorts heeft bij de verstopping. Bij de volgende klachten is het belangrijk om naar de huisarts te gaan als ze langer dan twee weken aanhouden:

 • Als uw ontlastingspatroon plotseling en blijvend verandert;
 • Als u het gevoel heeft dat de darm niet volledig wordt geleegd;
 • Als u ook last heeft van andere klachten, zoals buikpijn, onverklaarbaar gewichtsverlies en weinig eetlust.


Behandeling obstipatie

Leef- en voedingspatroon

Bij verstopping is het erg belangrijk dat u voldoende vezels eet. Voedingsvezels zijn onmisbaar voor een gezonde spijsvertering en een goede ontlasting. Vezels werken als een spons en houden vocht vast waardoor de ontlasting zacht blijft. Bovendien  stimuleren vezels de darmbeweging. Ook weinig beweging, onregelmatig leven, stress en psychische factoren, kunnen een rol spelen:

 • Drink voldoende;
 • Zorg voor voldoende beweging;
 • Gezond toiletgedrag. Houd uw stoelgang niet op en neem uw tijd;
 • Sla uw ontbijt niet over;
 • Stop met roken.


Wanneer dit onvoldoende effect heeft, kan uw arts verschillende medicijnen voorschrijven. Als een andere ziekte de oorzaak is van verstopping, moet deze onderliggende ziekte behandeld worden.

Bulkvormers

Bulkvormers hebben dezelfde eigenschappen als voedingsvezels: ze nemen vocht op. Ze zorgen voor een soepele ontlasting en een goede darmwerking. Het is belangrijk dat u bij bulkvormers extra veel drinkt, omdat deze medicijnen averechts werken als ze niet voldoende vocht kunnen opnemen.

Bekkenbodemfysiotherapie

Verstopping kan het gevolg zijn van verkeerd gebruik van de bekkenbodemspieren. Bij Tjongerschans hebben we een bekkenbodempoli die gespecialiseerd is in deze klachten. Een goede houding op het toilet en goed gebruik van de bekkenbodemspieren kan klachten verminderen en voorkomen.