Nederlandse Stomavereniging

Groen vinkje darmstomazorg en urinestomazorg

Ziekenhuis Tjongerschans heeft in de Stoma Zorgwijzer een groen vinkje gekregen voor zowel darmstomazorg als urinestomazorg.

Het groene vinkje betekent dat we aan alle normen voldoen voor goede stomazorg. Deze normen zijn ontwikkeld door de Nederlandse Stomavereniging in samenwerking met stomadragers, verpleegkundig specialisten stomazorg, chirurgen en urologen.

De Stoma Zorgwijzer biedt vergelijkende informatie over stomazorg in Nederland. Zo kunnen patiënten een bewuste keuze maken voor een ziekenhuis.

Ziekenhuislocaties die stomazorg bieden, zijn getoetst aan 13 minimale normen, vanuit het perspectief van stomadragers. “De stomazorg in Nederlandse ziekenhuizen heeft dankzij het transparant maken van deze keuze-informatie een kwaliteitsimpuls gekregen.”, aldus de Stomavereniging.

Verpleegkundig specialist stomazorg

Wanneer u als patiënt in de Tjongerschans wordt opgenomen voor het aanleggen van een stoma (darm- of urinestoma) begeleidt de verpleegkundig specialist stomazorg u  voor, tijdens en na de operatie.

Bij patiënten met een ziekteproces waarbij stoma‑aanleg onvermijdelijk is, wordt in een zo vroeg mogelijk stadium de verpleegkundig specialist stomazorg ingeschakeld. Tijdens het gehele proces adviseert, informeert en ondersteunt de verpleegkundig specialist stomazorg de patiënt, partner of familie.