Diverticulitis

Wat zijn divertikels?

Divertikels zijn uitstulpingen in de wand van de dikke darm. Divertikels zijn volkomen onschuldig en zullen ook nooit kwaadaardig worden. Divertikels worden vaak per toeval ontdekt, omdat ze meestal weinig of geen klachten veroorzaken. Ze ontstaan meestal alleen bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar.

Wat is diverticulitis?

Bij diverticulitis zijn een of meer van deze uitstulpingen ontstoken. Dit kan gebeuren wanneer er voedselresten in de divertikels achterblijven.

Klachten en symptomen bij divertikels en diverticulitis

Klachten treden vooral op bij diverticulitis, als de divertikels gaan ontsteken. U kunt last krijgen van koorts, misselijkheid soms met braken, maar ook:

  • buikpijn en buikkrampen. De pijn ontstaat plotseling of komt langzaam opzetten;
  • een opgezette buik;
  • andere ontlasting: hevige diarree of ernstige obstipatie;
  • soms bloedverlies en slijmverlies uit de anus.

Diagnose van divertikels en diverticulitis

Als u ernstige klachten heeft die kunnen duiden op diverticulitis verwijst de huisarts u door naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. We kunnen divertikels en diverticulitis vaststellen met behulp van een echo, CT-scan of met een kijkonderzoek, zoals een coloscopie en sigmoïdoscopie.

Behandeling van divertikels en diverticulitis

Bij een lichte vorm van diverticulitis kunt u de ontsteking vaak met een vezelrijk dieet en rust genezen.

Het is bij divertikels wel belangrijk om te zorgen dat uw ontlasting soepel blijft. Als uw ontlasting soepel is, is de kans kleiner dat ontlasting achterblijft in de uitstulpingen. Dit is een risicofactor voor het ontstaan van ontstekingen. Eet vezelrijk of neem extra vezels, groente, fruit, volkorenbrood of muesli.

Heeft u ernstige klachten of denkt de arts dat er complicaties komen (bijvoorbeeld een scheuring van een divertikel)? Dan wordt u in het ziekenhuis opgenomen. Soms is een operatie nodig.