Coloscopie

Wat is een coloscopie?

Bij een coloscopie (ook wel colonoscopie of colonscopie genoemd) bekijkt de arts uw dikke darm en soms ook het laatste stuk van de dunne darm. Met dit onderzoek kunnen eventuele afwijkingen, zoals ontstekingen, bloedingen, uitstulpingen van de darmwand (divertikels), poliepen en gezwellen worden opgespoord, of juist uitgesloten. 

Zijn er afwijkingen aan het slijmvlies? Dan neemt de arts kleine hapjes (biopten) uit het slijmvlies. Als u kleine poliepen heeft, kan de arts die meteen verwijderen.

Hoe werkt een coloscopie?

De arts gebruikt een endoscoop. Dit is een slang die kan buigen. De slang heeft een doorsnede van 12 millimeter. Op het uiteinde (de tip) bevinden zich twee kleine lampjes en een kleine videocamera waarmee de arts uw darmen kan bekijken via een beeldscherm.

Voorbereiden op een coloscopie:

  • Bespreek uw medicijngebruik en gezondheidssituatie met de specialist;
  • Het is belangrijk dat uw darm goed schoon is. Begin daarom 2 dagen van tevoren met een vezelarm dieet;
  • Een dag vóór het onderzoek of op de dag zelf moet u uw darmen gaan schoonspoelen.

Het is belangrijk dat u de dieetvoorschriften die u krijgt nauwkeurig volgt, anders bestaat de kans dat het onderzoek herhaald moet worden.

Het coloscopisch onderzoek

Het onderzoek duurt 15 tot 30 minuten en kan vervelend zijn. Daarom krijgt u een roesje (kalmerings-, slaapmiddel), zodat u er niets van merkt. Indien nodig krijgt u extra pijnmedicatie.

U krijgt een infuus in de arm en een zuurstofslangetje in de neus. Door middel van een ‘knijper’ op uw vinger wordt gedurende het gehele onderzoek de hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed gecontroleerd. Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij op bed. De arts brengt de slang via de anus in de dikke darm. Soms drukt een verpleegkundige op uw buik. Dit helpt om de slang makkelijk in uw darm te kunnen schuiven. Om de darmwand beter zichtbaar te maken en de samengevallen lege darm te laten ontplooien, wordt lucht in de darm geblazen. Hierdoor kunnen soms krampen optreden. Het opvoeren van de endoscoop en het inblazen van lucht wordt soms als pijnlijk ervaren. Tijdens het terugtrekken van de endoscoop wordt de dikke darmwand nauwkeurig geïnspecteerd. In meer dan 90% van de gevallen lukt het om het verste punt van de dikke darm (eigenlijk dus het begin van de dikke darm) te bereiken.

Na de coloscopie

Na afloop van het onderzoek duurt het een tot twee uur voordat u weer helemaal wakker bent. Gedurende die periode wordt u geobserveerd op de verpleegafdeling waar u bent opgenomen. Als gevolg van de ingeblazen lucht kunt u pijn ervaren. Deze klachten nemen meestal af wanneer u de lucht laat ontsnappen.

Na het onderzoek mag u niet zelf naar huis rijden in verband met de toegediende medicatie.

Verwijderen poliepen coloscopie

Als uw arts darmpoliepen ontdekt, zal hij deze meestal meteen verwijderen. Dit gebeurt door een lus van metaaldraad als een lasso om de poliep heen te leggen. Een elektrisch stroompje door de metaaldraad snijdt vervolgens de poliep af. De poliepen worden na afloop van de behandeling nauwkeurig onderzocht in het laboratorium.

Na ongeveer een week krijgt u de uitslag van uw arts.

Het verwijderen van poliepen is in het algemeen een veilige behandeling en doet geen pijn. Er is een kleine kans op bloedingen of perforatie van de darmwand bij het verwijderen van de poliepen. Deze bloedingen kunnen vanaf het moment van behandeling tot ongeveer een week na de behandeling ontstaan.