Barrett-slokdarm

Wat is een Barrett-slokdarm?

Bij mensen met een Barrett-slokdarm is een deel van de slokdarm bekleed met ander weefsel dan normaal. Een gezonde slokdarm is bedekt met wit, parelmoerkleurig slijmvlies. Bij een Barrett-slokdarm is dit witte slijmvlies vervangen door een roze, zalmkleurige bekleding. Mensen met Barrett hebben een iets grotere kans op slokdarmkanker.

Minder dan vijf procent van de mensen met een Barrett-slokdarm krijgt uiteindelijk slokdarmkanker. Daarmee is de kans op slokdarmkanker door een Barrett-slokdarm verhoogd, maar nog steeds klein.

Oorzaak van een Barrett-slokdarm

Een Barrett-slokdarm ontstaat door brandend maagzuur dat gedurende zeer lange tijd 

(jaren) de slokdarm irriteert. Dit heet ook wel reflux. Heeft u vaak last van brandend maagzuur, dan kan de binnenwand van de slokdarm beschadigd raken.

Klachten bij een Barrett-slokdarm

Sommige mensen hebben nooit klachten bij een Barrett-slokdarm. Anderen hebben jarenlang last gehad van brandend maagzuur. De belangrijkste klacht bij een slokdarmontsteking is een branderig of pijnlijk gevoel achter of onderaan het borstbeen. Sommige mensen voelen dit als een drukkende of knijpende pijn bij het borstbeen. Andere klachten die kunnen ontstaan, zijn het spontaan omhoog komen van eten of het gevoel hebben dat het eten niet goed wil zakken.

Diagnose van een Barrett-slokdarm

Met een kijkonderzoek (gastro-duodenscopie) van de slokdarm kunnen we kijken of u een Barrett-slokdarm heeft.

De arts kijkt dan met een flexibele slang via de mond in de slokdarm. Zo kijken we of er een ontsteking in de slokdarm zit en of het weefsel er anders uitziet. Er worden tijdens het onderzoek een paar kleine stukjes weefsels weggehaald (biopten). Deze gaan naar het laboratorium voor verder onderzoek.

Controle bij een Barrett-slokdarm

Als een Barrett-slokdarm is vastgesteld, moet u regelmatig voor controle naar het ziekenhuis. Als slokdarmkanker vroeg wordt ontdekt, is de kans op genezing namelijk groter. Hoe vaak controle nodig is bij een Barrett-slokdarm, is met name afhankelijk van de lengte van de Barrett-slokdarm.

Waar moet u op letten bij een Barrett-slokdarm?

Heeft u een Barrett-slokdarm? Wees dan altijd alert op de volgende klachten:

 • Onverklaarbaar gewichtsverlies;
 • Het braken van bloed;
 • Een pikzwarte, teerachtige ontlasting;
 • Problemen met slikken, of als het eten niet wil zakken.

Deze klachten kunnen namelijk een gevolg zijn van een maagzweer of slokdarmkanker. Ga met deze klachten altijd naar uw arts.

Behandelingen bij een Barrett-slokdarm

 • Medicijnen;
  Om te zorgen dat de maag minder zuur wordt, zijn er verschillende maagzuurremmers en neutraliserende medicijnen.
 • Endoscopische Mucosale Resectie (EMR);
  Als er een vroege vorm van slokdarmkanker is geconstateerd, dan is het soms mogelijk dit afwijkende weefsel te verwijderen. Dit gebeurt met een flexibele slang (endoscoop) die via de mond naar de slokdarm loopt.
 • Radiofrequente ablatie (RFA);
  Als er geen zichtbare afwijkingen in de slokdarm te zien zijn, wordt alleen behandeld met RFA. De arts brengt een ballonnetje via de mond in de slokdarm en verhit dit. Hierdoor sterft het slijmvlies af.
 • Verwijderen van de slokdarm.
  Bij vergevorderde vormen van slokdarmkanker in een Barrett-slokdarm kan een operatie nodig zijn waarbij de slokdarm wordt verwijderd. Meestal vindt eerst een voorbehandeling plaats met chemotherapie en bestraling.