MDL Maag-, Darm- en Leverziekten

Het specialisme Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL) houdt zich bezig met de diagnostiek en behandeling van ziekten van de slokdarm, maag, darmen, lever en alvleesklier.

 

Hoe ziet de afdeling MDL eruit?

De afdeling MDL biedt alle klinische en poliklinische facetten van zorg waaronder ook dagbehandeling. Het team bestaat uit MDL-artsen, een physician assistant, verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen en polimedewerkers. De afdeling MDL bestaat uit een polikliniek, een verpleegafdeling en een endoscopiecentrum.

 

Polikliniek

Patiënten bezoeken de polikliniek MDL voor controle of nadat zij door de huisarts of een medisch specialist zijn doorverwezen. In het eerste geval is er in principe een vaste arts bij wie men terugkomt, in het tweede geval kán er een voorkeur worden opgegeven. Op de polikliniek vinden elke week verschillende spreekuren plaats.

  • Spreekuur met uw (vaste) MDL-arts
  • Verpleegkundig spreekuur
  • Telefonisch spreekuur

 

Verpleegafdeling

Het specialisme MDL heeft een eigen verpleegafdeling, de BGB. Redenen voor opname kunnen zijn:

  • de noodzaak om in heel korte tijd veel onderzoeken te doen
  • ernstige ziekte
  • bijzondere behandelingen en sociale omstandigheden

 

Endoscopiecentrum

Binnen het endoscopiecentrum worden allerlei ingrepen verricht zoals endoscopisch onderzoek van maag, darmen en galwegen, 24-uurs metingen van de zuurgraad van de slokdarm en video capsule endoscopie.Tijdens een endoscopisch onderzoek wordt met behulp van een soort kijkbuis de binnenkant van maag- en darmen beoordeeld. Desgewenst kunnen kleine stukjes weefsel worden afgenomen voor microscopisch onderzoek of kweek en kunnen kleine ingrepen worden uitgevoerd zoals het verwijderen van poliepen en stelpen van bloedingen. De ingeslikte video capsule kan de binnenkant van de dunne darm bekijken, ingrepen kunnen niet worden verricht. Het endoscopiecentrum van ziekenhuis Tjongerschans heeft het HKZ-certificaat. Dit certificaat betekent dat het endoscopiecentrum aan strenge normen op het gebied van kwaliteit en veiligheid voldoet.

 

Aandachtsgebieden

Binnen het specialisme MDL zijn speciale aandachtsgebieden benoemd. Dit zijn de inflammatoire darmziekten (ziekte van Crohn en Colitis), coeliakie, leverziekten, aandoeningen van de galwegen, alvleesklier ziekten, immunologie en kwaadaardige afwijkingen van het maag/darmstelsel. Voor meer informatie en uitleg over ziektebeelden en klachten, kunt u terecht op de website van de Maag, Lever en Darm Stichting (MLDS).  

 

Bezoek aan de polikliniek

Spreekuur met uw vaste MDL-arts

Bij ziekenhuis Tjongerschans werken meerdere MDL-artsen met ieder een eigen specialisme. Als patiënt heeft u in principe een vaste MDL-arts bij wie u terugkomt op de polikliniek. Uw specifieke situatie is hierdoor bij uw eigen MDL-arts bekend en samen bespreekt u hoe het met u gaat, welke onderzoeken nodig zijn en wat de behandelopties zijn.

 

Verpleegkundig spreekuur

Tijdens het verpleegkundig spreekuur, iedere dinsdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 15.00 uur, helpen onze twee verpleegkundig specialisten (Diana Wiersma en Anna Hilda Sybrandi) u om te gaan met uw ziekte en uw behoefte om informatie. U kunt met al uw vragen bij de verpleegkundige terecht. Bel voor een afspraak 0513 - 685 454 of stel uw vraag via een e-consult op Mijntjongerschans.nl.

 

Telefonisch spreekuur

Het telefonisch spreekuur vindt plaats op dinsdagmiddag van 13.00 tot 13.30 uur. De verpleegkundige is bereikbaar via het secretariaat van de polikliniek MDL op 0513 - 68 54 54.

De best mogelijke zorgervaring Wij staan dag en nacht voor u klaar