Longgeneeskunde

Het specialisme Longgeneeskunde houdt zich bezig met onderzoek, behandeling en preventie van aandoeningen aan de luchtwegen, de longen, de longvliezen en de ademhaling tijdens de slaap. De longartsen van Tjongerschans behandelen alle voorkomende longziekten en hebben daarbij ieder hun eigen specialisatie. Het specialisme Longgeneeskunde beschikt over een eigen polikliniek en een eigen afdeling . Meestal wordt u als patiënt doorverwezen naar de polikliniek door uw huisarts of een andere medisch specialist. Bijvoorbeeld wanneer u last heeft van astma, COPD of slaapapneu. Daarnaast kunt u op de afdeling Longgeneeskunde terechtkomen voor de behandeling van bijvoorbeeld longontstekingen, recidiverende luchtweginfecties, longembolieën, longfibrose, sarcoïdose en longkanker.

Samenwerking in provinciaal verband
De longartsen van Tjongerschans zijn onderdeel van de provinciale maatschap longartsen. Deze intensieve samenwerking tussen de Friese longartsen heeft geleid tot verdere specialisatie, samenwerking op het gebied van longrevalidatie en longkanker en samenwerking binnen de gehele zorgketen (transmurale zorg). Ook eenduidige informatievoorziening en de ontwikkeling van uniforme behandelprotocollen is een gevolg van de provinciale maatschap.

Verpleegkundig specialisten
Op de afdeling Longgeneeskunde werken verpleegkundig specialisten die patiënten begeleiden in de zorg die zij nodig hebben. Zij doen dit zowel zelfstandig als in afstemming met de longartsen, afhankelijk van de zorg die nodig is en de specifieke situatie van de patiënt.

De best mogelijke zorgervaring

Wij staan dag en nacht voor u klaar