Het laboratorium

Bij het poliklinische laboratorium kunt u bloed laten prikken en urine, sperma of ontlasting afgeven. Het priklab is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur. Het Klinisch Chemisch Laboratorium (Certe) voert het laboratoriumonderzoek uit.

Bloedprikken

Bent u door uw huisarts, verloskundige of de trombosedienst doorgestuurd voor bloedafname? Dan kunt u terecht op de bloedafnamepoli van Certe in het ziekenhuis of op een van de andere locaties van Certe. Dit kan van 8.00 tot 16.00 uur. Een afspraak maken is noodzakelijk en kan via de afsprakenplanner. Bent door een specialist van Tjongerschans doorgestuurd voor bloedafname, dan plannen wij deze afspraak voor u in.

OGGT of waterstofademtest

Komt u voor voor de OGTT (glucose suiker) of waterstofademtest, dan wordt u (op afspraak) in Tjongerschans geprikt op de bloedafnamepoli.

Nuchter zijn

Soms is het nodig nuchter te zijn vóór de bloedafname. Dat betekent dat u vanaf 22.00 uur op de dag voor de bloedafname niets meer eet of drinkt. U mag nog wel water en thee zonder suiker drinken. Als dat het geval is, hoort u dit vóór uw bloedonderzoek.

Onderzoek en methoden

Lichaamsmateriaal (zoals bloed) wordt afgenomen met als doel bepaalde onderzoeken en behandelingen te kunnen uitvoeren. Lichaamsmateriaal dat overblijft, kan voor kwaliteitscontrole of voor wetenschappelijk onderzoek gebruikt worden.

Wanneer is een afspraak maken niet nodig?

In deze gevallen kunt u zonder afspraak terecht op de bloedafnamepoli:

  • Bij een spoedaanvraag (CITO)
  • Wanneer er bijzondere eisen zijn aan uw afname of bij een strikte tijdsaanduiding
  • Als u direct na een consult in het ziekenhuis bloed moet laten prikken

Polikliniek Lemmer

Als u onder behandeling bent van een specialist van Tjongerschans kunt ook bloed laten prikken op onze polikliniek in Lemmer (dit geldt niet voor huisartsenpatiënten). Dit kan alleen op afspraak en in de ochtend. Neem hiervoor telefonisch contact op met de medewerkers van onze polikliniek Lemmer of het afsprakenbureau. Het inleveren van urine en ontlasting is daar ook mogelijk. U kunt in Lemmer niet terecht voor een OGTT, waterstofademtest, inleveren semen, CITO bloedafnames en bloedgassen.