Het laboratorium

Bij het poliklinische Laboratorium kunt u bloed laten prikken en urine, sperma of ontlasting afgeven. Het Klinisch Chemisch Laboratorium (Certe KCL) voert laboratoriumonderzoek uit op verzoek van uw arts. Meer informatie over Certe kunt u vinden op: www.certe.nl.

Wat kunt u verwachten?

De verwijzer die het onderzoek heeft aangevraagd, bijvoorbeeld uw huisarts, informeert u over de uitslag. Ter voorbereiding is het handig om sommige dingen te weten:

  • Soms is het nodig nuchter te zijn vóór de bloedafname. Dat wil zeggen: vanaf 22.00 uur op de dag voor de bloedafname niets meer eten of drinken. U mag nog wel water en thee zonder suiker drinken. Als dat het geval is, hoort u dit vóór uw bloedonderzoek.
  • Hoeft u niet nuchter te zijn voor het bloedonderzoek, dan raden we u aan om aan het eind van de ochtend of aan het begin van de middag te komen. Aan het begin van de ochtend is het meestal erg druk bij het laboratorium.

Onderzoek en methoden

Lichaamsmateriaal (zoals bloed) wordt afgenomen met als doel bepaalde onderzoeken en behandelingen te kunnen uitvoeren. Lichaamsmateriaal dat overblijft, kan voor kwaliteitscontrole of voor wetenschappelijk onderzoek gebruikt worden.

Openingstijden priklab

Het poliklinisch bloedafname laboratorium in ziekenhuis Tjongerschans is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.45 uur. Patiënten van huisartsen kunnen terecht van 8.00 tot 16.00 uur.

Telefoonnummers 

U hoeft geen afspraak te maken voor bloedafname. Voor het maken van een afspraak voor een test (functieproef) kunt u bellen met 0513 - 685 765.

Polikliniek Lemmer

Wist u dat u ook terecht kunt bij onze polikliniek in Lemmer? Dit kan op iedere werkdag van 8.15 tot 11.45 uur. De poli is gesloten van 24 december t/m 1 januari 2020. Vanaf donderdag 2 januari kunt u hier weer terecht.