Ontstoken amandelen

Ons lichaam bezit een uitgebreid systeem om infecties te bestrijden. Dit is ons lymfkliersysteem. De overgang van mond en neus naar de keel bevat, als een soort ring, veel lymfklierweefsel. Dit vangt zoveel mogelijk binnendringende ziekteverwekkers op en maakt deze onschadelijk.

De amandelen zijn maar een klein onderdeel in ons totale lymfkliersysteem. Wanneer we ze verwijderen, heeft dit dus geen merkbaar gevolg bij het bestrijden van infecties. Bovendien bevindt zich in de mond-keelholte ook lymfklierweefsel in het slijmvlies van het zachte verhemelte en de zij- en achterwand van de keel. Hierdoor blijft na verwijdering van de amandelen nog voldoende afweerfunctie over.

Mogelijke klachten door de amandelen

Wanneer u op volwassen leeftijd nog een neusamandel hebt, dan kunnen er klachten optreden zoals een verstopte neus, door de neus praten, herhaalde perioden met verkoudheden, open mondademhaling en snurken.

Bij een acute ontsteking van de amandelen bestaan de klachten in het algemeen uit een korte periode van keelpijn met slikklachten, koorts en algehele malaise. Na de 3e dag daalt de temperatuur waarbij ook de andere klachten langzaam verdwijnen. Deze klachten kunnen zich meerdere keren per jaar voordoen.

De amandelen kunnen ook chronisch ontstoken zijn. Als amandelen ontstoken raken, zwellen ze op. Hierbij kunnen ook lymfklieren in de hals zwellen en pijnlijk zijn. Hierbij kunt u zich moe of lusteloos voelen, snurken en een matige eetlust en slechte adem hebben.

De beslissing om de amandelen te verwijderen, is afhankelijk van de ernst van de klachten. Ook de frequentie van de klachten - hoe vaak ze optreden - speelt hierbij een rol. Wanneer u overweegt uw amandelen te laten verwijderen, zal de KNO-arts u helpen bij het nemen van deze beslissing.

Lees meer informatie over amandelen verwijderen.