Verzakkingen

Wanneer je ouder wordt, worden je weefsels en spieren wat slapper en minder elastisch. Ook de banden en de spieren van je bekkenbodem verliezen aan kracht en zij houden de baarmoeder op haar plaats. Als deze banden en spieren niet sterk genoeg zijn, dan kan de baarmoeder naar beneden zakken. De baarmoedermond zakt dan tot in de vagina of zelfs naar buiten. Dit noemen we een baarmoederverzakking. Bij zwakke bekkenbodemspieren kunnen ook andere organen verzakken, zoals de endeldarm of de blaas.

Een verzakking kan aan de buitenkant tussen de benen zichtbaar zijn. Bij persen is dit vaak beter te zien. Er is of komt een bol tevoorschijn. Je kunt dan de voorwand van de vagina zien, de baarmoedermond of de achterwand. Als de verzakking minder groot is, kan de gynaecoloog de verzakking met het inwendig onderzoek vaststellen. Vaak zijn er verschillende verzakkingen tegelijk. De behandeling is afhankelijk van de ernst van de klachten en kan bestaan uit bekkenfysiotherapie, het gebruik van een ring of een operatie.

Klachten
Heb je last van een balgevoel tussen de benen? Dat is duidelijk een klacht door een verzakking. Fietsen en lopen kunnen daardoor vervelend zijn. Heb je last van een zeurderig gevoel onder in de buik krijgen, uitstralend naar de rug? Last van vermoeidheid? En nemen deze klachten toe in de loop van de dag of als je lang staat of loopt? Deze klachten kunnen het gevolg zijn van een verzakking, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn.

Voorwandverzakking

De voorkant van de vagina is naar beneden gezakt in het bekken; dit wordt voorwandverzakking genoemd. Omdat de blaas op een deel van deze voorwand rust, is de blaas ook verzakt.

Klachten
Naast de klachten die bij alle verzakkingen voorkomen kun je ook last hebben van plasklachten. Je kunt bijvoorbeeld moeilijk uitplassen of regelmatig blaasontstekingen hebben. Je kan meer blaasprikkeling hebben waardoor de aandrang om te plassen toeneemt. Deze klachten kunnen ook andere oorzaken hebben.

Achterwandverzakking 

De achterkant van de vagina is naar beneden gezakt in het bekken. Omdat endeldarm op een deel van deze achterwand ligt, is de endeldarm ook verzakt. De dunne darm kan ook verzakken in deze ruimte.

Klachten
Naast de klachten die bij alle verzakkingen voorkomen kun je ook last hebben van darmklachten.

Door een verzakking van de darm komt de ontlasting vaak moeilijk naar buiten en kan er wat achterblijven. Je kunt ook het gevoel hebben dat de ontlasting niet langs de verzakking wil en dat je de onderkant moet steunen. Er kan ook incontinentie zijn voor ontlasting. Incontinentie voor ontlasting kan samenhangen met de verzakking, maar kan ook het gevolg zijn van andere oorzaken.

Baarmoederverzakking

De baarmoeder is naar beneden gezakt in het bekken. Als de verzakking ver is gevorderd, kan de baarmoedermond in de vagina worden gezien.

Klachten
Naast de klachten die bij alle verzakkingen voorkomen kun je ook last hebben van plasklachten of problemen hebben met de ontlasting.
Als je nog menstrueert dan zijn de klachten tijdens de menstruatie vaak erger.

Vaginatopverzakking

Als de baarmoeder verwijderd is, kan in het midden tussen de voor- en achterwand de vaginatop verzakken.

Klachten
Naast de klachten die bij alle verzakkingen voorkomen kun je ook last hebben van plasklachten of problemen hebben met de ontlasting.

Onderstaande afbeeldingen laten de verschillende soorten verzakkingen zien vanuit een zijaanzicht en van onderaf.

Heb je last van een verzakking? Lees hier meer over de mogelijkheden om dit te behandelen.