Aandrangcontinentie: bekkenfysiotherapie of medicijnen

Als je last hebt van aandrangincontinentie helpt het om bekkenfysiotherapie te doen. Je krijgt dan blaastraining.

Blaastraining

Blaastraining houdt in dat je leert de aandrang tot plassen uit te stellen tot een later tijdstip. Het doel is om de blaas(spier) soepeler en minder gespannen te maken. Je kunt dit bereiken door het plassen steeds langer uit te stellen. Bij de eerste aandrang moet je dus niet direct naar toilet gaan, maar leren wachten. Probeer de eerste dagen van de training als je aandrang voelt, het plassen steeds vijf à tien minuten uit te stellen. Als dat lukt, breid dan uit tot een kwartier. Als je net met de training begint is de aandrang nog sterk aanwezig. Een minuut uitstellen is soms al een hele toer. Het is de bedoeling dat je op die manier een normaal plaspatroon krijgt. Je blaas kan dan weer tussen de 300 en 400 ml urine bevatten zonder aandrang te veroorzaken. De training kan worden ondersteund met medicatie die de blaasspier helpt te ontspannen.

Wat kunt je doen bij aandrang?
Ga rustig op een stoel zitten en ontspan, bijvoorbeeld door 'smalzitten'. 'Smalzitten' wil zeggen de bilspieren aanspannen en de billen tegen elkaar aandrukken. Dan is er minder druk op de blaas en de bekkenbodem. De ademhaling wordt dan niet geremd, waardoor je ontspannen - laag in de buik - kunt ademen. Loop dan zonder haast naar het toilet, ga erop zitten en ontspan. Tel in normaal tempo tot tien en let op je ademhaling. Blijf rustig ademen: inademen door de neus en uitademen door de mond. Ga rechtop zitten en plas ontspannen de hele blaas leeg, zonder te persen.

Medicatie
Als de blaastraining onvoldoende helpt kun je kiezen voor medicijnen die de blaasspier helpen ontspannen. Je combineert dit met blaastraining. Deze medicijnen gebruik je een paar maanden. Daarna ga je afbouwen. Als het goed werkt kan je blaas dan weer meer volume aan. Je porties zijn groter, je hebt minder last van aandrang en je kan beter ophouden.

We schrijven de volgende medicijnen voor:

  • Solefenacine (Vesicare)
  • Mirabegron (Betmiga)    

Betrouwbare informatie over bijwerkingen en gebruik lees je hier.