Baarmoederhals verwijderen

Baarmoederhalsverwijdering

Bij een baarmoederverwijdering wordt de baarmoederhals meestal ook verwijderd. Zijn er aan de baarmoederhals geen afwijkingen, dan is het niet noodzakelijk deze te verwijderen bij een operatie via de buikwand.

Voordelen van het verwijderen van de baarmoederhals:

  • er kan geen baarmoederhalskanker meer ontstaan;
  • je hoeft dus geen uitstrijkjes meer te laten maken.

Nadelen van het verwijderen van de baarmoederhals:

  • er is een kleine kans op beschadiging van de ureter (de urineleider van de nier die naar de blaas loopt, vlak naast de baarmoederhals).

Mogelijk voordeel van het laten zitten van de baarmoederhals:

  • de operatie kan misschien iets korter duren.

Mogelijk nadeel van het laten zitten van de baarmoederhals:

  • er bestaat een kans van ongeveer tien procent dat, op het moment waarop de menstruatie zou plaatsvinden, (licht) bloedverlies blijft optreden, omdat er nog baarmoederslijmvlies in de baarmoederhals is achtergebleven.

Verwijderen baarmoeder en baarmoederhals

Slechts bij 5% van de baarmoederoperaties wordt de baarmoederhals niet verwijderd. Bijvoorbeeld omdat het te moeilijk is bij de operatie. Er zijn verschillende methodes om een baarmoeder te verwijderen (via de vagina, via een buikoperatie en met een kijkbuisoperatie). Alleen bij een operatie via de buik is het mogelijk de baarmoederhals te laten zitten.

Verwijderen baarmoeder

Moet je baarmoeder verwijderd worden, bespreek dan welke operatiemethode je het beste lijkt en bespreek of ook of de baarmoederhals, de eileiders en/of de eierstokken verwijderd moeten worden.