Medicijngroep 5: MAO-B remmers

MAO-B remmers worden onder de volgende merknamen voorgeschreven (de stofnaam staat tussen haakjes):

  • Eldepryl (selegiline);
  • Azilect (rasagiline).

Hoe werken MAO-B remmers?

Een MAO-B remmer remt de afbraak van Dopamine. Daarmee zorgt het voor een langere werking van de Dopamine in de hersenen.

Wanneer krijgt u MAO-B remmers voorgeschreven?

Meestal schrijven we een MAO-B remmer aan het begin van de ziekte voor. Het kan het gebruik van Dopamine agonisten of Levodopa uitstellen.

Het kan ook in latere fase van de ziekte worden toegevoegd aan de medicatie. Dit kan bijvoorbeeld wanneer een medicijndosis te vroeg raakt uitgewerkt, vóór het nemen van de volgende dosis. Het verlengt dan de werking van een Levodopa.

Inname en tijdstip van inname

Beide medicijnen (Eldepryl en Azilect) mag u tijdens of na de maaltijd innemen. Azilect moet meestal eenmaal daags worden ingenomen. Het beste is om het medicijn ’s morgens in te nemen.

Eldepryl moet meestal tweemaal daags worden ingenomen, liefst ‘s morgens en ’s middags (bijvoorbeeld om 8.00 uur ’s morgens en 12.00 uur ‘s middags).

Bijwerkingen

Eldepryl en Azilect kennen verschillende bijwerkingen. Eldepryl kan als bijwerking hoofdpijn, slaperigheid, een droge mond en duizeligheid geven. Ook kan slapeloosheid een bijwerking zijn. Daarom kunt u Eldepryl beter niet ’s avonds innemen.

Azilect kan hoofdpijn, pijn aan gewrichten, misselijkheid en een ‘grieperig’ gevoel als bijwerking hebben. Ook is de kans op depressiviteit verhoogd.