Zwanger worden

Wil je zwanger worden?

Heb je een kinderwens? Hier lees je hoe een zwangerschap tot stand komt. Wil je graag zwanger worden en is dat na een jaar nog niet gelukt? Dan kan dit je onzeker maken. Via de huisarts kun je een verwijzing naar onze polikliniek fertiliteit krijgen.

Eisprong

Per menstruatiecyclus ben je als vrouw slechts een paar dagen vruchtbaar. Dit zijn de dagen voor de ovulatie (eisprong) tot een aantal uur na de ovulatie. Tijdens deze vruchtbare dagen heb je de grootste kans om zwanger te worden. Je kunt je ovulatie berekenen met een thuistest.

Zaad

Om zwanger te worden heb je ook voldoende bewegende zaadcellen nodig. Bij een zaadlozing komen de zaadcellen samen met zaadvocht naar buiten (sperma). Het zaad moet tijdens de geslachtsgemeenschap via de vagina bij de baarmoederhals terechtkomen. De zaadcellen moeten vervolgens door de baarmoedermond en via de baarmoederholte in de eileider. Met een zaadonderzoek kunnen we de kwaliteit van het zaad beoordelen.

Bevruchting en innesteling

Wanneer de eicel en de zaadcel samenkomen in een van de eileiders is er een bevruchtingDe bevruchte eicel begint zich meestal te delen, zodat meer cellen ontstaan. Dit embryo gaat vanuit de eileiders naar de baarmoeder. Na enige dagen nestelt het daarin.