Vruchtbare dagen

Vruchtbare periode

Wil je zwanger worden? Als je zwanger wilt worden, kun je het best vrijen in de dagen voor de eisprong (ovulatie). Dat kan wel tot vijf dagen voor de eisprong zijn, omdat het sperma ongeveer drie tot vijf dagen in leven blijft.

De eicel is de eerste uren na de ovulatie het meest vruchtbaar, daarna wordt de kans op bevruchting snel kleiner. Je vruchtbare dagen zijn dus voor de ovulatie (eisprong) tot een aantal uur na de ovulatie.

 

Wanneer zijn je vruchtbare dagen?

Wil je weten wanneer je vruchtbare dagen zijn, dan moet je je ovulatie berekenen.

De eisprong (ovulatie) is meestal twee weken voor de menstruatie. In de dagen vóór de ovulatie tot en met de dag van de ovulatie kun je het best om de dag vrijen. Heb je een cyclus van 28 dagen, dan gaat het om dag 10 tot en met 15 na het begin van de laatste menstruatie. De drie dagen rond de eisprong ben je het vruchtbaarst.

Rond je eisprong

Je bent als vrouw dus slechts een paar dagen per maand vruchtbaar. Alleen tijdens deze vruchtbare dagen kun je zwanger worden. Er komt dan één eicel vrij die dan 12 tot maximaal 24 uur blijft leven en bevrucht kan worden door een spermacel.

Vruchtbare periode en inseminatie

Om de kans op bevruchting zo groot mogelijk te maken, moet de inseminatie plaatsvinden in de vruchtbare periode, dichtbij het moment van de eisprong. Om je ovulatie te berekenen gebruiken we verschillende methodes, zoals urinetesten en een inwendige echo.