Subfertiliteit

Verminderde vruchtbaarheid

Blijft de zwangerschap na een jaar nog steeds uit, dan noemen we dat subfertiliteit (verminderde vruchtbaarheid). Als je verminderd vruchtbaar bent, heb je gewoon nog kans om zwanger te worden. Ongeveer de helft van de stellen met subfertiliteit, wordt uiteindelijk zwanger.

Minder vruchtbaar

De oorzaak van subfertiliteit is meestal een stoornis. Bijvoorbeeld: geen of heel soms een eisprong, slechte zaadkwaliteit of een eileiderprobleem. Bij ongeveer een kwart van de stellen vinden we geen duidelijke oorzaak.

Subfertiliteit bij vrouwen

We spreken van subfertiliteit bij vrouwen als je na 12 maanden van onbeschermde seks niet zwanger bent. Maar ook als je niet in staat bent een zwangerschap te voldragen (bijvoorbeeld door herhaalde miskramen).

De meest voorkomende oorzaken van vruchtbaarheidsstoornissen bij een vrouw zijn cyclusstoornissen, afwijkingen aan de eileiders en baarmoederslijmvlies in de buik (endometriose). Daarnaast kunnen leeftijd, medicijngebruik, chemotherapie, buikoperaties en doorgemaakte geslachtsziektes, de vruchtbaarheid verminderen.

Subfertiliteit bij mannen

Als mannen minder vruchtbaar (subfertiliteit) zijn, dan is de kwaliteit van het sperma niet goed. Met een zaadonderzoek kijken we of dat zo is. Bij ongeveer 30% van de stellen die niet zwanger worden, komt dat door de kwaliteit van het sperma.