Ovulatie berekenen

Wanneer ovuleer je?

Om de kans op bevruchting zo groot mogelijk te maken, moet je weten wanneer je vruchtbare periode is (dichtbij het moment van de eisprong).

Ovulatie

Als je regelmatig menstrueert, is er bijna zeker elke maand een eisprong. De eisprong is ongeveer twee weken vóór het begin van de menstruatie. Als je regelmatig menstrueert (bijvoorbeeld om de 28 dagen), dan kun je voorspellen wanneer je volgende menstruatie ongeveer komt. Je eisprong is ongeveer 14 dagen voor die datum. Heb je een onregelmatige cyclus, dan is het lastig te schatten wanneer de volgende eisprong komt.

Timing bij inseminatie

Om je ovulatie vast te stellen zijn er verschillende methoden, die soms in combinatie worden gebruikt.

 • Urinetesten ovulatie
  Ongeveer 24 tot 36 uur voor de eisprong maakt een kleine klier onder de hersenen (de hypofyse) gedurende een korte periode luteïniserend hormoon (LH) aan.
  Om te kijken hoe hoog de LH-waarde is in je bloed en dus wanneer je eisprong is, kun je speciale urinetesten doen. Je kunt zo’n ovulatietest kopen bij de drogist of apotheek. Is de urinetest positief? Bel ons dan, de inseminatie kan 20 tot 30 uur later plaatsvinden.
 • Echoscopie
  Met een inwendige echo kunnen we het aantal en de groei van de eiblaasjes beoordelen. Zo schatten we het tijdstip van de eisprong. Een echo kan gecombineerd worden met bloedonderzoek naar het hormoon estradiol. Soms heb je hierbij meerdere controles per week nodig.
 • HCG/LH-injectie
  Als bij de echo twee tot drie voldoende gegroeide eiblaasjes worden gezien, kan de eisprong worden opgewekt via toediening van een kunstmatige LH-piek door een onderhuidse injectie.
  Deze vorm van timing is met name geschikt wanneer je hormooninjecties hebt gebruikt om de groei van de eiblaasjes te stimuleren. Ongeveer 24 tot 36 uur voor de geplande IUI, krijg je LH toegediend.