Cryo-behandeling

Cryo-embryo behandeling

Bij een IVF- of ICSI-behandeling ontstaan vaak meer embryo's dan er geplaatst worden. Er worden per behandeling meestal één tot twee embryo's geplaatst.

Als de overgebleven embryo's van goede kwaliteit zijn, kunnen ze worden bewaard en ingevroren. Deze embryo’s kunnen later eventueel alsnog geplaatst worden. Dit noemen we een cryo(ingevroren)-behandeling. Het geeft je een extra kans op een zwangerschap.

De embryo's overleven het invriezen en ontdooien niet altijd. Bij het ontdooien wordt gekeken naar de ‘beste’ embryo’s. Zo heb je aan het begin van de behandeling meteen de beste kansen op zwangerschap.

Wanneer cryo-embryo’s plaatsen?

Plaatsing van ingevroren embryo’s is mogelijk voor vrouwen tot 45 jaar. Hoeveel embryo’s er worden teruggeplaatst hangt af van je leeftijd. Dit om het risico op een meerlingzwangerschap te beperken.

De plaatsing van cryo-embryo's kan plaatsvinden in je vruchtbare dagen bij een gewone menstruatiecyclus of na voorbereiding van het baarmoederslijmvlies met hormoontabletten.

Hoe worden cryo-embryo’s geplaatst?

De plaatsing van de cryo vindt op dezelfde manier plaats als bij IVF.

Wanneer beginnen met cryo-behandeling?

Eén maand na de menstruatie van je niet-geslaagde IVF-ICSI-behandeling mag je starten met een cryo-behandeling.

Als er daarna nog embryo’s in bewaring zijn, mag je meteen weer met een nieuwe cryo-behandeling beginnen. Er is geen wachttijd nodig. Maar je mag ook de tijd nemen. Een mislukte behandeling kan een behoorlijke tegenslag zijn.

 

Vergoeding cryo-behandeling

Vraag aan je verzekeraar of ze deze behandelingen vergoeden. De meeste zorgverzekeraars tellen een cryo-behandeling niet mee als één van de drie ivf-pogingen, maar zien het terugplaatsen als onderdeel van de behandeling.