Clomid

Clomifeen citraat

Om een eisprong op te wekken kun je Clomifeen citraat (Clomid) krijgen om de menstruatiecyclus te verbeteren. Als je Clomid slikt, maak je meer Follikel Stimulerend Hormoon (FSH) aan. Hierdoor gaan de eiblaasjes groeien.

 

Na een (spontane of door medicijnen opgewekte) menstruatie neem je een of meerdere tabletten, van de derde tot en met de zevende of van de vijfde tot en met de negende dag van de cyclus. De eisprong treedt op tussen ongeveer de dertiende en eenentwintigste cyclusdag. De gehele cyclus duurt dan niet langer dan 35 dagen.

Hoe weet je of er een eisprong is? Daarvoor zijn verschillende methoden:

  1. Het bijhouden van de temperatuur gedurende de cyclus (BTC, basale temperatuur curve);
  2. Rond de 21e dag in de cyclus bloedonderzoek naar de waarde van het progesteron;
  3. Voor en na de eisprong kan inwendige echoscopie worden verricht.

Kans op zwangerschap met Clomid

Bij behandeling met Clomid krijgen ongeveer 80% van de vrouwen een eisprong. Ruim de helft van deze vrouwen wordt zwanger. Tijdens de eerste cyclus waarin je Clomid gebruikt controleren we of er eiblaasjes groeien. We maken dan via je vagina een echo van je eierstokken. De kans op een meerlingzwangerschap is bij Clomid licht verhoogd. Als Clomid niet goed genoeg werkt, adviseert de arts je iets anders. Dan kunnen andere behandelingen, zoals injecties, wel een eisprong geven.

Bijwerkingen Clomid behandeling

Clomid geeft in het algemeen weinig bijwerkingen. Soms kan het stemmingsveranderingen geven: je kunt zich emotioneel voelen, sneller boos of soms depressief. Een enkele vrouw beschrijft opvliegers als bijwerking.