Bevruchting

Wat is bevruchting?

De bevruchting is de versmelting van chromosomen van de eicel met chromosomen van de zaadcel.

Kans op bevruchting

Je bent als vrouw slechts een paar dagen per maand vruchtbaar. Alleen tijdens deze vruchtbare dagen kun je zwanger worden. Er komt dan één eicel vrij die dan 12 tot maximaal 24 uur blijft leven en bevrucht kan worden door een spermacel.

De bevruchting van de eicel

Er komen ongeveer honderd zaadcellen in de directe omgeving van de eicel. Daarvan zal maar één zaadcel de eicel kunnen doorboren. Vervolgens versmelten de zaadcel en eicel met elkaar. Dit is de conceptie of bevruchting.

De bevruchte eicel wordt via de eileider in enkele dagen naar de baarmoeder vervoerd. Tijdens deze reis zullen de cellen zich veelvuldig delen en zich ontwikkelen tot een embryo. Eenmaal in de baarmoeder zal het embryo zich in de baarmoederwand innestelen.

Bevruchting en inseminatie

Bij IUI vindt de bevruchting plaats in het lichaam van de vrouw. Om de kans op bevruchting zo groot mogelijk te maken, moet de inseminatie plaatsvinden in de vruchtbare periode (dichtbij het moment van de eisprong). Om je ovulatie te berekenen gebruiken we verschillende methodes, zoals urinetesten en een inwendige echo. 

Bij In Vitro Fertilisatie (IVF) en ICSI wordt een eicel buiten het lichaam bevrucht. Als dat lukt, wordt de bevruchte eicel (embryo) in de baarmoeder geplaatst.