Zonneallergie

Wat is zonneallergie?

Zonneallergie is een overgevoelige reactie van de huid op zonlicht. U kunt zomaar allergisch voor zonlicht worden, terwijl u eerder het zonlicht goed kon verdragen. Na een aantal dagen of weken verdwijnt de aandoening weer.

Meestal gaat zonneallergie na een aantal jaren spontaan over. Sommige mensen blijven er vele jaren of altijd last van houden. Dit betekent dat u ieder voorjaar weer klachten kunt krijgen.

Klachten zonneallergie

  • De huidafwijkingen (rode huid, blaasjes of bultjes) ontstaan meestal in de avond of nacht nadat u in de zon bent geweest.
  • Alleen die delen van de huid die in de zon zijn geweest worden rood, voelen droog aan of er komen bultjes die jeuken.
  • De huidafwijkingen beginnen in het (vroege) voorjaar. De klachten kunnen per jaar in sterkte wisselen.

Oorzaak zonneallergie

Bij zonneallergie reageert uw huid overgevoelig op uv-licht. Het is niet precies bekend waarom de ene persoon wel last krijgt van zonneallergie en een andere persoon niet. Aanleg kan een rol spelen.

Overgevoeligheid voor zonlicht kan ook ontstaan door een huid- of stofwisselingsziekte, het gebruik van geneesmiddelen (zoals antibiotica), chemische stoffen of contact met planten (o.a. bereklauw en sint-janskruid).

Onderzoek zonneallergie

Uw arts ziet meestal aan de plekken dat het om zonneallergie gaat. Er zijn ook aanvullende testen om te zien of uw klachten bijvoorbeeld van uv A- of uv B-licht komen of een andere oorzaak hebben. Soms wil de arts zeker weten of er geen sprake is van een andere huidaandoening. Dan zal de arts een klein stukje huid afnemen (biopt).

Behandelingen zonneallergie

De plekken op uw huid die u door zonneallergie heeft gekregen, kunnen worden behandeld met een corticosteroïdzalf. Deze zalf zorgt ervoor dat uw klachten niet erger worden en dat de jeuk minder wordt. Heel soms krijgt u pillen van uw arts.

Tips bij zonneallergie

  • Laat uw huid in het voorjaar langzaam wennen aan de zon. Hierdoor wordt de huid iets dikker en wordt pigment aangemaakt, waardoor u beschermd wordt tegen uv-licht.
  • Gebruik meerdere keren per dag een zonnebrandcrème met minimaal beschermingsfactor 30.
  • Als u in de zon komt, draag dan een zonnehoed of zonneklep. Bescherm uw huid ook door armen en benen te bedekken met kleding.
  • Vermijd de zon tussen 12 en 15 uur.