Terug naar Dermatologie

Rosacea

Wat is rosacea?

Rosacea is een veel voorkomende chronische huidaandoening in het gezicht. Rosacea zit vooral op de neus, de wangen, het voorhoofd en de kin. Het is niet besmettelijk.

Kenmerken rosacea

De belangrijkste kenmerken van rosacea zijn blozen, blijvende roodheid, bultjes, puistjes en uitgezette bloedvaatjes (couperose). Dit geeft een branderig en soms jeukend gevoel. Ook kunnen oogafwijkingen voorkomen.

Heel soms komen bij rosacea zwellingen van de huid voor. Deze zitten vaak op de wangen onder de ogen. Soms ontstaan zwellingen door vochtophoping of door vergroting van talgklieren op de neus en een toename van bindweefsel (bloemkoolneus). Ook komt migraine bij relatief veel patiënten met rosacea voor, vooral bij hen die last hebben van blozen.

Ontstaan rosacea

De oorzaak van rosacea is onbekend. Het ontstaat meestal rond het 30ste levensjaar. Bij een derde van de mensen komt de aandoening voor in de familie.

De klachten door rosacea kunnen toenemen door verschillende oorzaken:

  • Warmte;
  • Zonlicht;
  • Emoties;
  • Cosmetica;
  • Huidverzorgingsproducten;
  • Medicijnen met corticosteroïden kunnen rosacea veroorzaken of verergeren, zowel door inwendig gebruik als bij toepassing op de huid;
  • Door het drinken van alcohol, warme dranken en het eten van sterk gekruid voedsel kan (tijdelijke) verergering van de roodheid optreden.

Merkt u dat een of meer van deze factoren uw klachten verergeren, vermijd ze dan zoveel mogelijk.

 

Behandelen rosacea

Rosacea is goed te behandelen, maar niet definitief te genezen. Als u stopt met de behandeling komen de klachten meestal terug.

Bij een milde rosacea wordt eerst gekozen voor een crème of gel. Wanneer dit onvoldoende helpt wordt een behandeling met tabletten toegevoegd. Ernstige rosacea wordt met zowel tabletten als met crème/gel behandeld.

Oogdruppels kunnen helpen als u last hebt van oogklachten. De uitgezette adertjes van couperose kunnen worden behandeld met lasertherapie of een flitslamp. Dit is vaak effectief maar wordt niet vergoed.

Contact
Ziekenhuis Tjongerschans Thialfweg 44
8441 PW Heerenveen
0513 - 685 685
Polikliniek Lemmer Van Rijgersmapark 1
8531 JA Lemmer
0514 - 568 200
Orthoradius, locatie Sportstad Abe Lenstraboulevard 23B
8448 JA Heerenveen
0513 - 685 335
Polikliniek Steenwijk Mr. Zigher ter Steghestraat 9
8331 KG Steenwijk
0513 - 685 245
De Werf Sluisdijk 30
8501 BZ Joure
0513 - 685 685