Terug naar Dermatologie

Neoral

Wat is Neoral?

Neoral (werkzame stof ciclosporine) is een afweeronderdrukker. Het remt ontstekingen en afweerreacties. Deze capsules worden o.a. voorgeschreven bij huidziektes als psoriasis en ernstige vormen van eczeem. Een behandeling met Neoral duurt meestal meerdere maanden, soms langer.

Neoral als afweeronderdrukker

Bij meerdere huidziekten, waaronder psoriasis en atopisch eczeem, speelt het natuurlijke afweersysteem een belangrijke rol: het afweersysteem keert zich tegen het eigen lichaam. Hierdoor is bij psoriasis de huidvernieuwing op bepaalde plekken als het ware op hol geslagen. De nieuwe huidcellen ontwikkelen zich veel te snel. De huid wordt dikker, raakt geïrriteerd en gaat schilferen.

Neoral vermindert de afweerreactie van het lichaam tegen eigen huidcellen. Het remt zo de ontsteking.

Het effect van Neoral

Het effect van Neoral treedt meestal niet meteen in. De klachten zoals schilfering, jeuk, ontstoken huid en pijnlijke gewrichten, nemen meestal binnen enkele weken af. Er zijn ook patiënten bij wie de behandeling pas later effect heeft.

Het succespercentage na een goed gevolgde behandelkuur (tussen de drie en negen maanden) ligt voor psoriasis en atopisch eczeem rond de 70%. Is de behandeling een succes, dan proberen we de dosering te verlagen tot de minimale dosis die nodig is om uw huid rustig te houden.

Wanneer is Neoral niet geschikt?

Dit medicijn wordt niet gegeven aan kinderen, zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven. Ook is voorzichtigheid geboden bij mensen met hoge bloeddruk, nier- en leverafwijkingen.

Neoral mag u niet met grapefruitsap innemen, omdat dit de werking van Neoral kan verminderen. Lees altijd goed de bijsluiter door.

Contact
Ziekenhuis Tjongerschans Thialfweg 44
8441 PW Heerenveen
0513 - 685 685
Polikliniek Lemmer Van Rijgersmapark 1
8531 JA Lemmer
0514 - 568 200
Orthoradius, locatie Sportstad Abe Lenstraboulevard 23B
8448 JA Heerenveen
0513 - 685 335
Polikliniek Steenwijk Mr. Zigher ter Steghestraat 9
8331 KG Steenwijk
0513 - 685 245
De Werf Sluisdijk 30
8501 BZ Joure
0513 - 685 685