Humira

Wat is Humira?

Adalimumab-Humira is een geneesmiddel (biological) dat de natuurlijke afweer onderdrukt en zo bijvoorbeeld psoriasis afremt. Bij psoriasis is sprake van een teveel van het eiwit TNF. Humira vermindert het teveel van dit eiwit.

Effecten van Humira kunnen al binnen één tot twee weken merkbaar zijn. Er zijn ook patiënten bij wie de behandeling pas later effect heeft.

Voor wie is Humira geschikt?

Heeft u hardnekkige en uitgebreide psoriasis? Wanneer een behandeling met de medicijnen Neoral of methotrexaat geen oplossing biedt, kan Humira een oplossing zijn.

Humira wordt niet gegeven aan kinderen en vrouwen die zwanger zijn of die borstvoeding geven.

Vóór de behandeling met Humira

  • U krijgt een verwijzing naar de longarts om uit te sluiten of er belangrijke afwijkingen aan uw longen zijn en of u tbc-contacten heeft (gehad).
  • Er zal een longfoto en een Mantoux-onderzoek uitgevoerd worden. Bij een Mantoux-onderzoek wordt vloeistof in de huid geïnjecteerd en na drie dagen wordt bekeken of er een reactie is.
  • De longarts zal aan de hand van deze onderzoeken advies geven of u kunt starten met Humira.
  • Wanneer u hartklachten heeft (gehad) zal u eventueel ook doorverwezen worden naar de cardioloog.
  • Er zal dan een echo van het hart gemaakt worden, dit om uit te sluiten of er sprake is van hartfalen.

Hoe wordt Humira gebruikt?

Humira wordt toegediend via onderhuidse injecties. U of uw partner moeten zelf eenmaal per twee weken de injecties geven met een injectiepen. U moet deze koel bewaren (in de koelkast).

Wanneer u start met het injecteren ontvangt u instructies en begeleiding van een verpleegkundige. Deze verpleegkundige geeft u ondersteuning zo lang dit nodig is en komt hiervoor bij u thuis.

Controle Humira

U moet elke 6 weken op de polikliniek Dermatologie komen voor controle en bloedonderzoek. Zo kunnen we de effectiviteit en veiligheid van Humira goed controleren.