Terug naar Chirurgie

Kinderchirurgie

Het is voor veel ouders een grote angst dat hun kind ooit onverhoopt naar het ziekenhuis moet. Een bezoek of opname kan verschillende redenen hebben, van vrij onschuldig tot zeer ernstig.Wanneer uw kind in ons ziekenhuis moet worden opgenomen, krijgt het vanzelfsprekend de allerbeste zorg die wij in huis hebben. Van de kinderverpleegkundigen en kinderartsen tot alle andere disciplines die uw kind bijstaan tijdens een behandeling, onderzoek of bij het herstel: Iedereen doet zijn of haar uiterste best voor uw kind en er wordt intensief samengewerkt. Voorafgaand aan een geplande opname raden wij u aan eerst een keertje samen met uw kind bij ons langs te komen. Zo kan uw kind alvast even rondkijken en weet het een beetje wat het te wachten staat.

 

De kinderafdeling

Op de kinder- en jeugdafdeling van ziekenhuis Tjongerschans behandelen we zieke kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar.Voor de behandeling en begeleiding van kinderen met astma, diabetes en andere speciale ziektes hebben we specialisten in huis. Ook ernstig zieke kinderen en zeer kleine en te vroeg geboren baby’s kunnen in ons ziekenhuis worden verpleegd. We doen er alles aan om de ziekenhuisopname voor uw kind zo aangenaam mogelijk te maken. Onze pedagogisch medewerkers organiseren spelletjes en allerlei andere activiteiten. Hiervoor hebben we een grote speel- en tienerruimte op de afdeling gemaakt. Op woensdag komen de CliniClowns langs. Uiteraard mag u als ouders/verzorgers altijd bij uw kind zijn in ons ziekenhuis.

 

Opname in het ziekenhuis

Wanneer uw kind 1 of meerdere dagen het ziekenhuis verblijft voor een operatie of onderzoek, krijgt hij of zij een eigen bed op de kinderafdeling. Ook heeft uw kind een eigen kledingkast en nachtkastje. Hierin kunnen de spullen die van huis zijn meegenomen. Voorafgaand aan een opname in het ziekenhuis, is het belangrijk dat uw kind weet wat er gaat gebeuren. We raden u daarom aan om vooraf samen met uw kind een kijkje te komen nemen in ons ziekenhuis. Elke woensdag van 14.00 tot 16.00 uur kunnen jullie de afdeling komen bekijken. We kunnen uw kind dan ook vertellen over de opname en welke spullen hij/zij mag meenemen naar het ziekenhuis. De woensdag vóór de opnamedag is het beste moment om langs te komen.

 

Wanneer uw kind voor een opname naar het ziekenhuis gaat, raden we aan het volgende van thuis mee te nemen:

 • Toiletartikelen* zoals; zeep, tandenborstel en tandpasta;
 • Voldoende kleding; gewone kleren, pyjama’s en ondergoed;
 • Slofjes, sokjes;
 • Eigen drinkbeker of zuigfles;
 • Speelgoed of knuffel waar uw kind aan gehecht is;
 • Foto van bijvoorbeeld familie en/of huisdier;
 • Eventuele medicijnen en/of dieetlijst.

* Ons ziekenhuis verzorgt de handdoeken, washandjes en luiers.

 

U kunt op eigen risico een laptop of tablet aan uw kind meegeven.

 

Dagindeling

We houden op de kinderafdeling ongeveer de volgende dagindeling aan:

 • De dag begint al vroeg. Rond half acht serveren we het ontbijt. Vaak is er voor die tijd al een kinderverpleegkundige langs geweest om uw kind te temperaturen. Het ontbijt eet uw kind op de eigen kamer;
 • Na het ontbijt kan uw kind zich wassen en aankleden. Indien nodig of gewenst, helpen we uw kind hierbij;
 • Rond 9 uur lopen de kinderartsen visite op de afdeling;
 • 's Ochtends kan uw kind naar de activiteitenruimte of voor school aan de slag;
 • Om 12 uur wordt er geluncht;
 • Daarna is het rustuur tot 14 uur;
 • 's Middags kan uw kind eventueel weer naar de activiteitenruimte;
 • Rond 18 uur wordt het avondeten rondgebracht.

 

Papieren

Vergeet niet de papieren van uw zieketekostenverzekering mee te nemen. Er kunnen vooraf formulieren ingevuld moeten worden waarbij uw verzekeringsnummer genoteerd moet worden.

 

Verzorging

Wij zullen u zoveel mogelijk betrekken bij de behandeling en verzorging van uw kind. U kunt aangeven in hoeverre u de verzorging zelf wilt doen en op welke punten of momenten u dit samen met ons doet, of aan ons overlaat.

 

Overnachten

Wanneer u of uw partner graag ‘s nachts willen blijven overnachten in het ziekenhuis, dan kan dit. We noemen dit ‘rooming in’. Het linnengoed verzorgen wij. We verzoeken u zelf de stretcher op te maken en ‘s ochtends voor 8 uur weer op te ruimen.

 

Informatie

U kunt dag en nacht bellen voor informatie over uw kind. Er wordt alleen informatie verstrekt aan ouders/verzorgers. Alleen op uw verzoek wordt daarvan afgeweken. We adviseren u thuis een contactpersoon aan te wijzen die familieleden en vrienden informeert over de ziekenhuisopname van uw kind.

 

Eten in het ziekenhuis

‘s Ochtends kunt u met uw kind ontbijten op de afdeling, Tussen de middag kunt u in het personeelsrestaurant tegen vergoeding een warme maaltijd gebruiken. De avondmaaltijd verzorgt u zelf. Op de kinderafdeling is een ouderkamer met een koffie- en theeautomaat, u kunt hiervan altijd gebruik maken (wel daar opdrinken). Ook is er een koelkast waarin u uw eigen voedingswaren kunt bewaren. De ouderkamer is niet bedoeld voor het overige bezoek.

Het personeelsrestaurant is geopend tussen 11.30 en 13.30 uur.

 

School

Kinderen kunnen in het ziekenhuis les krijgen. In overleg met de kinderverpleegkundige kunt u uw kind hiervoor opgeven.

De consulent die de lessen verzorgt, stelt het lesprogramma op in overleg met de school van uw kind. Op die manier blijft uw kind actief bezig met leren en worden achterstanden zoveel mogelijk voorkomen. Is uw kind langer afwezig van school, dan kunt u les aan huis aanvragen. Dit kan via het CEDIN.

De lessen zijn in principe bedoeld voor leerlingen tot 17 jaar.

 

Verloop van een operatie

Als uw kind geopereerd wordt, moet u denken om het volgende:

 • Wanneer uw kind wordt geopereerd, is het belangrijk dat het nuchter naar de operatiekamer gaat. Dit houdt in dat het niet eet en drinkt. Dit houdt in dat uw kind de nacht voor de operatie vanaf 00:00 uur niet meer mag eten of drinken tenzij er anders is afgesproken;
 • Wanneer u meegaat naar de operatiekamer raden we u aan wel te ontbijten. Voordat u de operatiekamer in gaat, tekent u een formulier. In verband met de hygiëne trekt u dan ook sloffen aan;
 • Heeft uw kind lang haar, bindt dit dan alstublieft vast. En neem gerust de knuffel van uw kind mee naar de operatiekamer.

 

Uw kind krijgt een pyjama van het ziekenhuis aan. Ongeveer een uur voor de operatie krijgt uw kind premedicatie als dit is afgesproken. Ook krijgt uw kind een zetpil (alvast tegen napijn). Als uw kind aan de beurt is, wordt hij/zij naar de operatieafdeling gebracht. Eén van de ouders/verzorgers mag mee naar de operatieafdeling. Als u degene bent die meegaat, moet u zich omkleden. U krijgt een blauwe overjas aan over uw kleding heen en een muts op. Daarna gaat u met het anesthesieteam naar de operatiekamer. U mag erbij blijven als uw kind onder narcose gaat. Als uw kind slaapt, wordt u gevraagd de operatiekamer te verlaten en kunt u op de Kinder- en Jeugdafdeling wachten.

 

Narcose

Operaties bij kinderen gebeuren meestal onder narcose. Dit wordt ook wel ‘algehele anesthesie’ genoemd. Om narcose te kunnen geven, wil de anesthesioloog voorafgaand aan de operatie alles weten over de gezondheid van uw kind en de medicijnen die hij/zij gebruikt. Als uw kind eerder onder narcose is geweest, wil de anesthesioloog graag weten wat de ervaringen zijn. Ook wil hij weten of uw kind allergisch of overgevoelig is voor bepaalde stoffen zoals antibiotica, latex, pleisters etcetera. Met gegevens over lengte en gewicht bepalen we de dosering van de medicijnen die nodig zijn voor de narcose. Tijdens het gesprek met de anesthesioloog of anesthesiemedewerker wordt de anesthesie-techniek besproken. Dit kan met een prikje of met een kapje. Bij het verwijderen van de neus- en/of keelamandelen wordt meestal voor kapnarcose gekozen, afhankelijk van de gebruikte chirurgische techniek en het gewicht van de patiënt.

 

Kapje

Door in een kapje te ademen krijgen kinderen anesthesiedamp binnen en vallen ze snel in slaap. Bij het in slaap vallen kunnen er ongecontroleerde bewegingen optreden. Als uw kind slaapt kan er eventueel alsnog een infuusnaald ingebracht worden.

 

Prikje

Bij een prikje krijgen kinderen één uur voor de operatie een pleister op de hand met een verdovende zalf. Daarna krijgen ze op de operatieafdeling een infuusnaaldje, waardoor het slaapmiddel wordt toegediend.

 

Nuchterbeleid voor kinderen

Voor algehele en regionale anesthesie is het noodzakelijk dat uw kind nuchter is.

Het is van groot belang dat de maag tijdens de operatie leeg is, anders bestaat de kans dat er maaginhoud in de longen terecht komt. Dit kan een ernstige longontsteking veroorzaken. Is uw kind niet nuchter voor de operatie, dan kan de operatie niet doorgaan en wordt deze uitgesteld.

 

Bij een operatie in de ochtend voor 12.00 uur mag uw kind:

 • Vanaf 0.00 uur ’s nachts niets meer eten;
 • Tot 4.00 uur ’s ochtends nog fles/borstvoeding (geen pap!);
 • Tot 6.00 uur ’s ochtends nog helder drinken (vloeistoffen waar u doorheen kunt kijken zoals water, thee, appelsap en limonade. Geen koolzuurhoudende dranken);
 • Na 6.00 uur niets meer nemen.

 

Bij een operatie in de middag na 12.00 uur mag uw kind:

 •  Vanaf 0.00 uur ’s nachts niets meer eten;
 • Tot 8.00 uur nog fles/borstvoeding (geen pap!);
 • Tot 10.00 uur ’s ochtends nog helder drinken (vloeistoffen waar u doorheen kunt kijken zoals water, thee, appelsap en limonade. Geen koolzuurhoudende dranken);
 • Na 10.00 uur niets meer nemen.

 

Tijdens de operatie

Tijdens de ingreep is uw kind aangesloten op de bewakingsapparatuur:

 • Uw kind krijgt stickers op de borstkas geplakt en wordt aangesloten op de hartbewakingsapparatuur;
 • Om de bovenarm krijgt uw kind een bloeddrukband;
 • Met een knijpertje op de vinger wordt het zuurstofgehalte in het bloed en de polsslag gemeten.

 

Na de operatie

Uw kind wordt naar de uitslaapkamer gebracht en blijft daar tot hij/zij goed wakker is. De verpleegkundige van de uitslaapkamer belt naar de Kinder- en Jeugdafdeling, zodra uw kind op de uitslaapkamer gearriveerd is. U kunt uw kind dan bezoeken op de uitslaapkamer en wanneer uw kind de uitslaapkamer mag verlaten, gaat hij/zij terug naar de afdeling.

 

Pijn

Na een operatie doen we op de kinderafdeling aan pijnmetingen. Pijn kan ervoor zorgen dat een kind minder snel geneest daarom hebben de medisch specialisten en de kinderverpleegkundigen afspraken gemaakt over de behandeling van pijn. Pijnmeting helpt om de pijnbehandeling zo goed mogelijk af te stemmen op de pijnklachten. Veel patiënten vinden het moeilijk om aan anderen uit te leggen hoeveel pijn ze hebben. Daarom hebben we een pijnliniaal. Hiermee kan uw kind aangeven hoe het zich voelt. Uw kind kan wijzen naar verschillende gezichtjes (simpel gezegd staat lachen voor pijnloos, en huilen voor veel pijn) of in de vorm van een cijfer van 1 tot 10 aangeven hoe veel pijn het heeft. De kinderverpleegkundige vraagt uw kind hier een aantal keer per dag naar en bepaalt vervolgens in overleg met uw kind, u als ouders en de arts of hier actie op ondernomen moet worden.

 

Weer naar huis

De arts die uw kind geopereerd heeft bepaalt wanneer uw kind naar huis mag. Een dagopname kan betekenen dat u een hele dag in het ziekenhuis moet blijven.

Als uw kind met ontslag gaat, dan wordt er een brief naar de huisarts gestuurd én naar het consultatiebureau.

Contact
Ziekenhuis Tjongerschans Thialfweg 44
8441 PW Heerenveen
0513 - 685 685
Polikliniek Lemmer Van Rijgersmapark 1
8531 JA Lemmer
0514 - 568 200
Orthoradius, locatie Sportstad Abe Lenstraboulevard 23B
8448 JA Heerenveen
0513 - 685 335
Polikliniek Steenwijk Mr. Zigher ter Steghestraat 9
8331 KG Steenwijk
0513 - 685 245
De Werf Sluisdijk 30
8501 BZ Joure
0513 - 685 685