Angina pectoris (pijn op de borst)

Wat is angina pectoris?

Bij angina pectoris heeft u een pijnlijk, onprettig gevoel op de borst. De pijn kan uitstralen naar de kaak, armen, rug. Ook kun u last hebben van zweten en misselijkheid. Die pijn komt doordat het hart te weinig zuurstof krijgt en verdwijnt meestal na een paar minuten rust.

In de beginfase krijgt u deze krampende pijn meestal:

  • bij lichamelijke inspanning of sport;
  • wanneer u emotioneel bent;
  • na een zware maaltijd;
  • als u van een warme naar een koude ruimte gaat.

Als de klachten ook in rust langer dan 5 minuten duren, kan er sprake zijn van een hartinfarct. Bel dan direct 112.

Oorzaak angina pectoris

Angina pectoris komt in veel gevallen door een vernauwing in de kransslagaders van het hart. Deze aders kunnen door aderverkalking zijn aangetast. Hierdoor belemmert de bloedtoevoer en is de kans op zuurstoftekort groter. Vernauwingen in de kransslagaders zijn niet direct merkbaar. Klachten ontstaan vaak wanneer een van de kransslagaders meer dan 50% vernauwd is.

Diagnose angina pectoris

Heeft u pijn op de borst? Dan kan dit een signaal zijn dat er iets mis is met uw hart, maar het hoeft niet zo te zijn. Dit gaan we onderzoeken. We vragen u bijvoorbeeld naar de aard van de klachten en meten uw cholesterolgehalte, bloeddruk en de hoogte van de bloedsuikerspiegel (glucosegehalte) om een diagnose te kunnen stellen.

 

Behandeling angina pectoris

Angina pectoris is meestal goed te behandelen. Bij lichte klachten krijgt u medicijnen (bijvoorbeeld om uw vaten te verwijden) en het advies om zo gezond mogelijk te leven. Door veel te bewegen, niet te roken en gezond te eten, verlaagt u de kans op een hartinfarct.

Werken de medicijnen en de gezonde leefstijl niet (meer) of voelt u zich steeds slechter? Dan is dotteren of een bypassoperatie nodig. Als u al andere hartproblemen had of als hartproblemen bij u in de familie zitten, zal de hartspecialist eerder besluiten om te dotteren.