Wat kunt u verwachten?

De chirurgen van Buikwandcentrum Noord-Nederland hebben veel ervaring met eenvoudige en complexe litteken- en buikwandbreuken. Daarom hebben wij een regionale verwijsfunctie voor deze specialisatie.

Operatietechniek
Uw behandelend chirurg bespreekt tijdens de eerste afspraak met u welke operatietechniek de beste reconstructie van de buikwand kan worden gerealiseerd. U hoort dan ook of voor de ingreep een dagbehandeling of een kortdurende opname van 4 tot 5 dagen nodig is.

Voorbereiding
Vaak is een goede voorbereiding op de operatie nodig. Daarom wordt de situatie van u besproken in een overleg met meerdere specialisten. Wanneer we dit nodig vinden plannen we voor u een afspraak bij de longarts of de cardioloog. De meeste patiënten moeten eerst ‘prehabiliteren’ voor de operatie. Prehabilitatie is het verbeteren van de lichamelijke en geestelijke conditie voor de operatie. Hierdoor bereiden we de patiënt beter voor op de operatie en is het herstel na de operatie korter. Deze prehabilitatie kan op verschillende manieren en is ook afhankelijk van de behoeften van de patiënt en het type operatie. Denk bijvoorbeeld aan oefeningen voor een betere conditie of meer spierkracht en flexibiliteit. Maar ook voedingsaanpassingen om af te vallen tot een BMI onder de 30 en het verbeteren van de algehele gezondheid door te stoppen met roken. En het kan ook psychologische ondersteuning zijn om de stress en angst rond de operatie te verminderen.

Botox
Bij sommige patiënten injecteren we botox in de schuine buikspieren. Een botoxinjectie in de buikwand kan helpen bij de voorbereiding op een buikwandoperatie. De spieren ontspannen en de pijn is minder. Dit kan leiden tot een kortere hersteltijd en minder ongemak tijdens de genezingsperiode. Wanneer botox in de buikwand wordt geïnjecteerd (meestal 4 weken van tevoren), ontspant het de spieren in dat gebied. Hierdoor wordt het makkelijker om de breuk te kunnen sluiten. Het ontspannen van de spieren kan ervoor zorgen dat er minder spanning en druk op het operatiegebied staat, wat de pijn kan verminderen. Dit kan ook de noodzaak verminderen voor het gebruik van zware pijnstillers na de operatie, waardoor het risico op bijwerkingen en verslaving verminderd. Botox is na 12 weken weer uitgewerkt.

Herstel
Na de operatie moet u rekenen op minimaal zes weken herstel. Deze periode verschilt per patiënt. Patiënten die een open herstel van een complexe buikwandbreuk hebben ondergaan adviseren we zes weken een buikwandbreukband te dragen. Deze krijgt u om na de operatie. Ook mag u de eerste zes weken geen kracht op de buikwand zetten. Dat betekent bijvoorbeeld niet tillen, niet sporten en voorzichtig zijn met hoesten en persen. Vraag uw chirurg welke maatregelen voor u gelden.