Buikwandcentrum Noord-Nederland

Dé behandelplek voor buikwandbreuken

Bij een buikwandbreuk, ook wel een hernia genoemd, ontstaat er een opening of zwakke plek in de buikwand, waardoor er organen of weefsel naar buiten kunnen puilen. Dit kan leiden tot pijn, ongemak en zelfs gevaarlijke complicaties. Een operatie is dan vaak de beste optie. In Friesland is de zorg voor (complexe) buikwandbreuken gecentreerd, namelijk in het Buikwandcentrum Noord-Nederland van Tjongerschans in Heerenveen. Dit heeft voordelen:

  • We bieden een hogere kwaliteit van zorg door meer expertise met betere resultaten;
  • Door de operaties op één locatie uit te voeren, werken onze medische teams beter samen en is de doorstroom van patiënten door het ziekenhuis beter.

'Onze buikwandchirurgen hebben veel ervaring met het behandelen van buikwandbreuken. Met behulp van moderne technieken en apparatuur zorgen zij voor een veilige en effectieve ingreep.' 


Persoonlijk behandelplan
Een buikwandbreuk kan veel impact hebben op uw dagelijks leven en daarom nemen wij de tijd om uw klachten te bespreken en een persoonlijk behandelplan op te stellen. Door onze persoonlijke aanpak en professionele begeleiding zorgen wij voor een snel en optimaal herstel.

Goede begeleiding
Een operatie kan ingrijpend zijn. Ons doel is om niet alleen de fysieke problemen op te lossen, maar ook de emotionele en psychologische impact te verminderen. Het is onze verantwoordelijkheid om de best mogelijke zorg te bieden en onze patiënten te begeleiden tijdens het herstelproces. Het succes van een operatie is uiteraard afhankelijk van meerdere zorgprofessionals. Daarom werken we samen in een heel team van zorgverleners, waaronder physician assistants, anesthesisten/pijnspecialisten, longartsen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten. Dit team zet zich in om elke patiënt de best mogelijke zorg te bieden, van het eerste consult tot het herstel na de operatie. Of u nu een liesbreuk, navelbreuk of een andere vorm van buikwandbreuk heeft, wij hebben de expertise om u te helpen.

Neem contact op
Twijfelt u of u een buikwandbreuk heeft? Of heeft u vragen over onze behandelingen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze chirurgen staan voor u klaar om uw vragen te beantwoorden en u de beste behandelingsopties te bieden. Wij streven ernaar om u de beste zorg te bieden, zodat u snel weer terug kunt keren naar uw normale leven zonder pijn of ongemakken.

Wat is een buikwandbreuk?
Een buikwandbreuk, ook wel bekend als een hernia, is een aandoening waarbij een deel van het weefsel of orgaan vanuit de buikholte door een zwakke plek of opening in de buikwand naar buiten puilt, wat in grootte kan toenemen bij hoesten, tillen of persen. Dit kan leiden tot een zichtbare bult of zwelling onder de huid en kan gepaard gaan met pijn, ongemak of een gevoel van druk. Buikwandbreuken kunnen optreden op verschillende plaatsen in de buikwand. Bijvoorbeeld in de lies (hernia inguinalis), de navelstreek (hernia umbilicalis) of elders in de buik (hernia epigastrica of hernia spighelli). Een buikwandbreuk kan worden behandeld met behulp van chirurgie om de uitstulping terug te duwen naar de buikholte en de zwakke plek te herstellen.

 

Lees meer over deze aandoeningen:

Herstel door middel van een operatie
Voor herstel van een littekenbreuk of buikwandbreuk bij volwassenen is bijna altijd een kunststof mat nodig. Alleen een kleine navelbreuk is te herstellen met hechtingen. Voor alle andere breuken is een mat nodig. Er zijn verschillende soorten operaties om littekenbreuken en buikwandbreuken te herstellen:

  • Open methode, hierbij wordt de breuk via een snee in de buikwand hersteld en verstevigd met een mat die meestal achter de buikspieren wordt geplaatst.
  • Kijkoperatie, hierbij wordt de breuk hersteld via kleine gaatjes. De breuk wordt afgedekt met een mat die in de buikholte tegen de buikwand wordt geplaatst.
  • Een combinatie-operatie, hierbij herstellen de chirurgen de breuk deels via een kijkoperatie en deels via een open operatie.

 

Lees meer over: