Sedatie

Sedatie betekent het verlagen van het bewustzijn. Dit gebeurt door het geven van medicijnen via een infuusnaald in een bloedvat van uw hand of arm. De sedatie wordt uitgevoerd door een speciaal hiervoor opgeleide anesthesiemedewerker; de Sedatie Praktijk Specialist (SPS). Hij of zij staat onder de verantwoordelijkheid van de anesthesioloog.

Waarom krijgt u sedatie?

Sedatie wordt gegeven om behandelingen/onderzoeken die onaangenaam zijn, mogelijk te maken. Sedatie vermindert angst en verlaagt het bewustzijn.

Door de sedatie kunt u zich beter ontspannen en wordt u slaperig. Soms wordt er ook pijnstilling gegeven, waardoor u minder pijn zult voelen.

Effecten van sedatie

Het toedienen van sedatie heeft een aantal effecten op het lichaam:

 • U wordt slaperig en suf, waardoor u het onderzoek niet helemaal bewust meemaakt. Na afloop bent u meestal weer vergeten wat er gebeurd is.
 • U voelt minder of helemaal geen pijn.
 • U houdt belangrijke reflexen, zoals ademhalen en slikken.
 • Het is geen narcose.

Voorbereiding

Enige tijd voor het onderzoek heeft u een voorbereidend gesprek met de arts of verpleegkundige. Tijdens dat gesprek krijgt u informatie over het onderzoek of de behandeling.

Voorafgaand aan het onderzoek ziet u de SPS’er. Hier kunt u met vragen terecht. Zie het telefoonnummer verderop in de folder.

Mochten er veranderingen zijn opgetreden in uw gezondheid tussen het invullen van de screeningslijst en de behandeling, laat het ons dan weten!

Nuchter zijn

De sedatie kan alleen plaatsvinden als u nuchter bent. Dat betekent dat u vanaf een bepaald tijdstip niet meer mag eten en drinken.

Nuchterbeleid voor personen > 17
Tot 6 uur voor opname nog een lichte maaltijd (bijvoorbeeld: als u om 6.00 uur wordt opgenomen dan kan u om uiterlijk 0.00 uur nog een lichte maaltijd nuttigen. Als u om 12.00 uur wordt opgenomen dan kan u nog om uiterlijk 6.00 uur nog een lichte maaltijd nuttigen. Een lichte maaltijd is bijvoorbeeld 1 of 2 beschuitjes met jam en koffie met eventueel melk). Als u sondevoeding gebruikt dient dit ook uiterlijk 6 uur voor opname gestopt te worden.

Tot 2 uur voor opnametijd mag u nog heldere dranken gebruiken. Heldere dranken zijn vloeistoffen waar u doorheen kunt kijken zoals water, appelsap, druivensap, limonade, thee met of zonder suiker. Geen koolzuurhoudende frisdranken of alcoholische dranken.

Nuchterbeleid voor kinderen < 17
Tot 5 uur voor de opname: vast voedsel, melkproducten, sondevoeding
Tot 3 uur voor de opname: baby(oplos)melk, geen papfles
Tot 2 uur voor de opname: borstvoeding
Tot aan voor de operatie: tot het moment van vertrek naar de OK mag het kind elk uur 10 ml/kg met een maximum van 100 ml helder vloeibare dranken gebruiken. Al of niet met toegevoegde suikers. Heldere dranken zijn vloeistoffen waar u doorheen kunt kijken zoals water, appelsap, druivensap, limonade, thee met of zonder suiker. Geen koolzuurhoudende frisdranken.

LET OP: soms gelden er andere regels voor het nuchter zijn van uw behandeling of onderzoek! Als dat bij u het geval is, informeert uw behandelend arts hierover. U ontvangt dan een aparte brochure over het betreffende onderzoek.

Medicijnen

De medicijnen die u thuis gebruikt mag u innemen met een klein slokje water, tenzij dit anders met u is afgesproken.

Roken

Het is verstandig om de dag van de behandeling niet te roken.

Sieraden, piercings en make-up

Tijdens de behandeling mag u, in verband met uw veiligheid, geen sieraden of piercings dragen. Wilt u thuis al uw sieraden af doen? U kunt het beste uw sieraden thuis laten.

Voor de behandeling mag u geen make-up, nagellak en bodylotion gebruiken, in verband met de controles tijdens de behandeling.

U mag tijdens de behandeling geen contactlenzen of bril dragen, een gehoorapparaatje kunt u in laten.

Het onderzoek of de behandeling

U krijgt van uw behandelend arts informatie over het onderzoek of de behandeling.

Op de behandelkamer komt u op een speciaal bed te liggen. U krijgt:

 • plakkers op uw borst voor de hartbewaking;
 • een bloeddrukband om uw arm om uw bloeddruk te controleren;
 • een knijper op uw vinger om het zuurstofgehalte in uw bloed te meten;
 • een zuurstofslangetje in uw neus;
 • een infuusnaaldje ingebracht voor de medicijnen.

De Sedatie Praktijk Specialist controleert tijdens het onderzoek of de behandeling uw hartslag, bloeddruk en zuurstofgehalte.

Na het onderzoek of de behandeling

Als de arts klaar is met de behandeling of het onderzoek, wordt de toediening van medicijnen gestaakt. U wordt naar de uitslaapkamer gebracht en u wordt al snel weer wakker.

Als u helemaal wakker bent mag u de uitslaapkamer weer verlaten.

Na ongeveer een uur mag u weer wat drinken.

De behandelend arts komt bij u langs, daarna ontvangt u eventuele voorschriften en vervolgafspraak.

Na de sedatie kan het enige dagen duren voordat u zich weer fit voelt. Dit is normaal en zal vanzelf weer overgaan. Uw lichaam heeft tijd nodig om te herstellen.

Aandachtspunten

Door de sedatie is uw reactie- en inschattingsvermogen vermindert. Daarom mag u de eerste 24 uur na het onderzoek of de behandeling:

 • niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer. Regelt u dus van te voren vervoer naar huis;
 • de avond en nacht na de sedatie is het aan te bevelen om iemand bij u in huis te hebben die adequaat kan reageren;
 • geen belangrijke beslissingen nemen of belangrijke documenten ondertekenen;
 • geen gevaarlijke machines bedienen;
 • geen alcohol drinken.

Complicaties en risico's

Aan alle medische ingrepen zitten risico’s. Welke risico’s dat zijn en hoe groot deze risico’s zijn hangt onder andere af van het onderzoek of de behandeling en van uw algemene conditie. Sedatie is zeer veilig en er treden maar zelden complicaties op.