Bezoeker

Bewegen voor mensen met hersenletsel

NAH-beweegteam Heerenveen

Ziekenhuis Tjongerschans realiseert samen met de Edwin van der Sar Foundation en met onze partners Sportstad Heerenveen en Revalidatie Friesland beweegprojecten voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Dit doen wij onder de naam ’NAH-Beweegteam Heerenveen’. Wij starten met een zwemgroep.

 

Waarom zwemmen?

Zwemmen is ideaal voor herstel van motoriek en evenwicht, creëert zelfvertrouwen en is boven­dien ook een gezellige groepsactiviteit. Uit onderzoeken blijkt dat niet alleen het lijf, maar ook het brein baat heeft bij regelmatig bewegen. En wanneer het lijf niet meezit, is de gewichtsloosheid van een zwembad heerlijk om in te bewegen!  

 

Wat, wanneer en waar?

Wij maken gebruik van het speciaal aangepaste bad in Sportstad. Vanaf donderdag 30 november 2017 van 14:00 – 15:00 uur (m.u.v. schoolvakanties) bieden wij zwemmen aan onder professionele begeleiding.

 

Deze zwemactiviteit vindt plaats in het bad met beweegbare vloer zodat het voor iedereen goed toegankelijk is. We gaan er vanuit dat je redelijk zelfstandig kunt zwemmen en jezelf aan en uit kunt kleden. Mocht dit niet het geval zijn, vraag dan iemand mee. Begeleiding is gratis.

 

Het adres van de zwemlocatie is:

Sportstad

Abe Lenstraboulevard 23B

8448 JA Heerenveen

 

Aanmelden

We doen vooraf graag een kennismakingsgesprek waarin we u een aantal vragen stellen over uw lichamelijke conditie. Na dit gesprek en een proefles kunt u een 10 badenkaart aanschaffen voor € 45.

 

U hebt geen CIZ of WMO indicatie nodig om mee te doen.

 

Je kunt je aanmelden via beweegteam@tjongerschans.nl

Maar je kunt ook telefonisch contact opnemen op telefoonnummer: 0513 – 614800 om je op te geven en een telefonische intake te doen.                                                            

 

"In Nederland wonen 400.000 mensen met hersenletsel en ieder jaar komen daar weer 50.000 nieuwe gevallen bij”

 

Geïnspireerd door het geweldige werk van de Edwin van der Sar Foundation, Het Fitte Brein én een patiënt van ons, hebben we kunnen bewerkstelligen, dat de Edwin van der Sar Foundation bij ons in Sportstad een zwemproject is gestart. Wij hopen dit later uit te kunnen breiden met fitness, wandelen/lopen en (duo)fietsen.

 

Niet-aangeboren hersenletsel is van alle leeftijden. Een plotselinge hersenbeschadiging, bijvoorbeeld door een herseninfarct of hersenbloeding, verkeers- of geweldsongeval, hersentumor of operatie, kan leiden tot blijvend hersenletsel.

De beperkingen zijn soms tijdelijk, maar vaak chronisch. Verstoorde spraak en emoties, geheugenverlies, uitval van lichaamsfuncties en motoriek, overgevoeligheid voor prikkels en extreme vermoeidheid.

De impact van een hersenbeschadiging wordt pas écht duidelijk als men weer thuis komt na een ziekenhuisopname. Het is ingrijpend, voor zowel de patiënten als voor hun omgeving. Dit kan zich uiten in relatieproblemen, onbegrip bij vrienden en familie, het verlies van werk en sociale contacten, depressieve gevoelens en eenzaamheid.

Lichaamsbeweging houdt ons brein beter in conditie, zorgt voor herstel van de hersenfuncties en is goed voor het zelfvertrouwen en sociaal contact. Kortom, een betere kwaliteit van leven. Maar voor sport en bewegen met hersenletsel zijn deskundige begeleiding en aangepaste omstandigheden noodzakelijk. De Edwin van der Sar Foundation realiseert landelijke beweegprojecten, specifiek voor mensen met hersenletsel.

 

Meer weten? Kijk op www.edwinvandersarfoundation.nl

 

 

Wil je dit geweldige initiatief ook steunen of sponoren? Dan kan! Neem dan contact met ons op beweegteam@tjongerschans.nl

 

 

   

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.