Bezoeker

Tranende ogen

Het dotteren van traanwegen wordt reeds sinds 1992 binnen ziekenhuis Tjongerschans uitgevoerd. Onze (gepensioneerd) radioloog dr. A.G. Janssen (werkzaam binnen de Tjongerschans van 1980 tot 2013) was pionier in deze behandeling, hij promoveerde in februari 2000 aan de Vrije Universiteit op zijn dottermethode en de effectiviteit hiervan. Hij heeft met veel enthousiasme zijn kennis en kunde overgebracht op zijn collega interventieradioloog, drs. Elsen. Gezien de uitstekende reputatie van de behandeling binnen de Tjongerschans, komen patiënten uit geheel Nederland, soms zelfs uit het buitenland, naar Heerenveen voor behandeling.

 

De dotterbehandeling vindt poliklinisch plaats, onder plaatselijke verdoving.
Opname in ziekenhuis De Tjongerschans is niet noodzakelijk. De dotterbehandeling biedt bij circa 70 tot 80% van de patiënten een goed resultaat. Grote pluspunten van de dotterbehandeling ten opzichte van een operatieve ingreep zijn dat de behandeling zonder algehele narcose uitgevoerd wordt, de kortere duur van de ingreep en dat de patiënt niet hoeft te worden opgenomen in het ziekenhuis.

Sinds 1 januari 2009 is de vergoedingsstructuur van de dotterbehandeling aangepast. Daardoor zijn er voor oogartsen van andere ziekenhuizen geen belemmeringen meer om patiënten met traanweg problematiek naar ziekenhuis Tjongerschans door te verwijzen.

 

Het is wel noodzakelijk dat de patiënt eerst gescreend wordt door de eigen oogarts door middel van een oogheelkundig onderzoek, om andere oorzaken van het tranen uit te sluiten. "

 

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.