Bezoeker

Contactlenzen

 

U heeft een bril of moet een bril gaan dragen. U overweegt dan ook om contactlenzen te gaan dragen. Dan komen er allerlei vragen op: Zou dit iets voor mij zijn, kan dat met mijn oogafwijking? Welk type contactlens is voor mij het meest geschikt? Zijn contactlenzen gevaarlijk? .... En waarschijnlijk nog meer vragen die opborrelen als uw oogsterkte gecorrigeerd moet worden.

 

In het algemeen zijn er 2 soorten contactlenzen: harde zuurstof doorlatende en zachte lenzen.

Elk type heeft voor- en nadelen. Bijvoorbeeld: harde lenzen (ook wel vormstabiele lenzen genoemd) corrigeren onregelmatige hoornvliesafwijkingen, zoals hogere cylinders, beter dan zachte lenzen. Aan de andere kant zijn zachte lenzen veel comfortabeler en wennen sneller dan harde lenzen.

 

Contactlensspecialist

De keuze voor de beste contactlens moet worden gemaakt tijdens een consult bij de contactlensspecialist. De kromming van uw hoornvlies, de traanvocht productie, de oogleden, de knipperbeweging en het zuurstofgehalte van je hoornvlies zijn enkele aspecten die de contactlensspecialist onderzoekt alvorens een contactlensadvies te geven.

 

U moet hierbij ook aangeven wat u verwacht van uw contactlenzen. Wilt u de hele dag contactlenzen dragen of halve dagen? Wilt u er mee sporten? Watvoor werk doet u (verricht u bijvoorbeeld intensief beeldschermwerk of zit u in de bouw)? Al die aspecten neemt de contactlensspecialist mee om een goed advies te geven.

 

Discipline

Het dragen van contactlenzen eist ook van de drager strenge discipline. Wilt u veilig en verantwoord contactlenzen dragen? Dan moet u zich goed houden aan de spelregels. Te lang lenzen dragen of het gebruik van ongeschikte contactlensvloeistoffen geeft vroeg of laat oogklachten. In de oogheelkundige klinieken zien oogartsen dagelijks contactlens-gerelateerde oogheelkundige problemen. De meeste problemen kunnen worden toegeschreven aan slecht passende lenzen en verkeerd contactlensgebruik.

 

Sinds oktober 2013  is de Tjongerschans samen met de oogartsen en een contactlensspecialist een samenwerking begonnen in de vorm van de nieuwe contactlenspraktijk “Care Lens”. Door de bundeling van ziekenhuisfaciliteiten met een directe aanwezigheid van oogartsen en de contactlensspecialist garandeert Care Lens de hoogste kwaliteit op oogzorg gebied.

Deze hoge kwaliteit is ook het gevolg van het gebruik maken van de pentacam. De pentacam is het meest betrouwbare apparaat om het oog in kaart te brengen. Een pentacam-onderzoek, een zogenaamde corneatopografie, helpt om te bepalen of het hoornvlies een natuurlijke vorm heeft of juist onregelmatig is. Zo heeft bijvoorbeeld meer dan de helft van alle mensen een cilinderafwijking. In bijna alle gevallen is een cilinder volkomen onschuldig. In sommige gevallen echter ontstaat de cilinder door een oogafwijking zoals bijvoorbeeld een keratoconus.

Met behulp van de pentacam, die het hoornvlies op tienduizenden punten in kaart brengt, is het mogelijk om contactlenzen met de hoogst mogelijke precisie aan te meten.

 

Afspraak maken

 

Via de polikliniek Oogheelkunde kunt u telefonisch een afspraak maken met de contactlensspecialiste Oogheelkunde Sabrina van Bockhooven-Grine.

Zij is technisch oogheelkundig assistent (TOA)  en docent contactlenzen op het Deltion college te Zwolle.

 

De polikliniek is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.

Telefoonnummer 0513 - 685420, email: Sabrina.Grine@tjongerschans.nl

 

 

 

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.