Bezoeker

Uiterlijk

De behandeling kan ook gevolgen hebben voor uw uiterlijk. Chemokuren en hormoontherapie hebben een effect op het hele lichaam, ook op uw huid en haar. Het is belangrijk dat u u zelf goed verzorgt. Dat voelt prettig en bovendien ziet u er daardoor  beter uit en kan dit u meer zelfvertrouwen geven. Zowel voor haar- als huidverzorging geldt: gebruik geen producten (reinigingslotion, mousse, shampoo) met alcohol, omdat alcohol een uitdrogende werking heeft.

In ziekenhuis Tjongerschans bieden wij u de mogelijkheid om deel te nemen aan een workshop "look good, feel better". Voor meer informatie kunt u de website van de stichting bezoeken: www.lookgoodfeelbetter.nl De workshop wordt 4x per jaar  geven in ons ziekenhuis. U kunt zich opgeven bij de oncologieverpleegkundigen.

 

Tips voor huidverzorging

 • Neem geen al te warme douche en sta er niet te lang onder. Heet water droogt de huid uit. Smeer de huid meteen in met een ongeparfumeerde bodylotion of huidolie, na het droogdeppen met een zachte handdoek. Als de huid nog vochtig is trekken lotion en olie namelijk beter in. Ga na het douchen dus niet meteen uw tanden poetsen. Eerst insmeren.
 • Hetzelfde geldt voor het nemen van een bad: niet te warm! Gebruik geen badschuim of zeep, maar voeg liever een paar druppels badolie aan het water toe. Aangeraden wordt om niet vaker dan twee keer per week in bad te gaan.
 • Reinig uw gezicht niet met zeep, maar met een zachte reinigingslotion. Na het droogdeppen de huid direct insmeren. Doe dit vooral niet te ruw.
 • Gebruik goede, beschermende crèmes voor uw gezicht en hals. Bij voorkeur ongeparfumeerd en hypoallergeen. Er zijn uiteraard veel merken die goede crèmes hebben, maar vaak zijn ze prijzig. Vraag daarom eerst een proeftubetje om uit te proberen of het iets voor u is.
 • Gebruik één keer per week een zachte peeling om de dode huidcellen te verwijderen. De huid knapt hier erg van op. Smeer de huid daarna in met een goede crème.
 • Neem regelmatig een vochtherstellend masker. Goed voor de huid en heerlijk ontspannend. Leg komkommerschijfjes op de ogen, om de huid rondom de ogen en de ogen zelf tot rust te laten komen.
 • Gebruik een zachte vloeibare make-up. Hierdoor ziet uw huid er meteen stralender uit. Neem vooral geen te donkere kleur, maar een tint die bij u past.
 • Vlekken, huidverkleuringen en kringen onder de ogen kunt u wegwerken met een camouflagestift. Kies een kleur die bij uw teint past.

 

Tips voor haarverzorging

 • Laat het haar kort knippen. Hierdoor ziet het er voller uit en bovendien is het beter voor het haar.
 • Was het haar niet te warm en niet te vaak: liefst niet meer dan twee keer per week. Neem hiervoor een babyshampoo of een andere zachte shampoo. Gebruik liever niet te vaak een conditioner, daar wordt het haar slap van. Een beetje mousse of versteviger (zonder alcohol) is oké.
 • Laat uw haar aan de lucht drogen. Wilt u toch een föhn gebruiken, zet die dan op een lauwwarme stand en gebruik hem zo kort mogelijk, omdat hete lucht het haar uitdroogt. 
 • Wilt u uw haar verven, gebruik dan bij voorkeur een kleurshampoo op natuurlijke basis. Zonder alcohol en zonder waterstofperoxide.
 • Verwen het haar zo nu en dan met een haarmasker. Er zijn heerlijke, zachte maskers in de handel op basis van o.a. shea butter, jojoba en arganolie.

 

Meer info: 
www.lookgoodfeelbetter.nl
www.vivaladonna.nl 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.