Bezoeker

Ontspannen

Borstkanker brengt veel verdriet, angst en stress met zich mee. Veel vrouwen hebben het gevoel in een zwart gat te vallen en het spoor bijster te zijn. Ze weten niet waar ze aan toe zijn en wat hun nog allemaal te wachten staat. Bovendien voelen ze zich vaak ziek en moe door de behandelingen. Een kwetsbare, nare en spannende tijd, waarin ze erg nerveus en somber kunnen worden. Een tijd waarin je wel wat ontspanning kunt gebruiken. Daar komt nog bij dat ontspanning niet alleen goed is voor de geest, maar ook voor het lichaam: stress is een zware belasting voor het lichaam terwijl ontspanning de conditie juist verbetert. Redenen te over om de stress te lijf te gaan.

 

Er zijn verschillende manieren om met stress om te gaan. Veel hiervan kunnen vrij gemakkelijk thuis worden toegepast, maar vaak is het prettiger om bepaalde activiteiten buitenshuis te ondernemen.

 

Tips voor ontspanning

  • Ga dagelijks een stuk wandelen, het liefst in de vrije natuur. De frisse lucht zal je goed doen. Lopen is de simpelste dagelijkse activiteit die we gemakkelijk kunnen uitvoeren. Heb je weinig energie, loop dan bijvoorbeeld tien à vijftien minuten en herhaal dit later op de dag nog eens.
  • Zwemmen is ook heel ontspannend, vooral in warm water. Lekker gewichtloos in het water dobberen is heerlijk. Ook is zwemmen prima om het lichaam weer soepel te maken. Veel vrouwen hebben door de operatie last van stijve en/of pijnlijke spieren, die kun je goed los maken met zwemmen. 
  • Ga regelmatig iets gezelligs doen, met het gezin, je partner of met een vriendin. Een avondje uit, lekker eten en/of naar de film doet wonderen. Je verzet je zinnen en denkt een tijdje aan heel andere dingen. Goed voor je!
  • Ben je erg gespannen, neem dan eens een massage. Lekker ontspannend voor lichaam en geest. Heb je er moeite mee om je door een willekeurige masseur te laten masseren, informeer dan eens bij de Borstkankervereniging naar adressen van mensen die met borstkanker bekend zijn. Onderaan staan weblinks naar instellingen die worden gerund door (ex)borstkankerpatiënten.
  • Hou je van zingen, kijk dan of er bij jou in de buurt een koor is dat je aanspreekt. Zingen is prettig en heel goed voor je lijf. Er zijn ook koren die voor het overgrote deel bestaan uit (ex)borstkankerpatiënten: ‘Zingen voor je leven’. Ook vrouwen die vroeger nooit zongen, zeggen dat het heerlijk is en dat ze zich er beter door voelen.
  • Yoga is bij uitstek geschikt om te ontspannen. Sommige mensen denken dat yoga zweverig en misschien wel een beetje eng is. Dat is het niet, yoga is een oosterse wetenschap met als achterliggende gedachte dat als het lichaam door middel van ontspanningsoefeningen werkelijk ontspant, er meer eenheid ontstaat in lichaam en geest. Er zijn verschillende soorten yoga, maar de meest bekende in Nederland is Hatha yoga. Bij yoga wordt vooral gebruik gemaakt van de ademhaling; die ondersteunt de oefeningen. Yoga geeft veel handvatten die je in het dagelijks leven kunt toepassen. De Stichting Sara Nederland wordt gerund door een ervaringsdeskundige die een speciale yoga heeft ontwikkeld voor vrouwen met borstkanker.
  • Ontspannen kun je ook door het doen van ontspanningsoefeningen. Dit is een techniek waarbij je eerst bewust allerlei spieren in je lichaam aanspant en vervolgens weer ontspant. Hierdoor krijg je een beter inzicht in het eventueel ongemerkt aanspannen van delen van je lichaam en leer je hoe je die spanning kunt laten wegvloeien. Praat- en inloophuizen voor mensen met kanker bieden vaak cursussen of workshops aan. De Borstkankervereniging kan je wel helpen aan een praathuis in de buurt.
  • Laat je eens lekker verwennen en ga met een goede vriendin naar een beautyfarm of naar de sauna als je dat mag. Er zijn ook verwenarrangementen speciaal voor vrouwen met borstkanker. Een bekend voorbeeld hiervan is het verwenpakket van Woman Wizzard op Texel.

Meer info:
www.stichtingsaranederland.nl/organisatie/ 
www.energiespiraal.nl/healingmassage.htm 
www.studionamaste.nl 
www.womanwizard.nl 
www.yoga.nl 
www.innerned.org/yoga2.html

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.