Bezoeker

Hulp en ondersteuning

De confrontatie met de diagnose kanker kan een ingrijpende ervaring zijn voor patiënten en hun naasten. Vaak worden mensen in eerste instantie overspoeld door emoties zoals verdriet, angst, machteloosheid, onzekerheid en boosheid.

 

Tegelijkertijd raakt u in een stroomversnelling van medische behandelingen en komt u niet altijd toe aan de emotionele verwerking. Hierdoor komt de verwerking meestal later op gang, wat op zich een normaal proces is.

 

Het helpt ook om de situatie in het begin goed aan te kunnen. Door u te concentreren op de behandeling krijgt u het gevoel enige contrôle te hebben en iets te kunnen doen. (in een voor uw gevoel machteloze situatie) De eerste heftige emoties krijgen gaandeweg een plek. Men vindt meestal met behulp van naasten een manier om met de ingrijpende ervaring om te gaan. Soms kan het gebeuren dat het niet goed lukt om de emoties een plaats te geven, en stagneert het verwerkingsproces. Het kan u gaan belemmeren in het dagelijkse functioneren.

Hierbij kunt u denken aan (klachten als) voortdurende angst en paniek, langdurige somberheid of het niet kunnen stoppen met piekeren. Er kunnen problemen ontstaan in relatie tot je naasten; verwerkingsprocessen kunnen verschillend verlopen of het lukt niet goed om in gesprek met elkaar te komen. Ook kunnen mensen erg alleen zijn en niemand hebben, die hen kan steunen.

Als patiënten en hun naasten dreigen vast te lopen in het omgaan met de ziekte en de behandeling kunnen zij hulp krijgen van het psychosociaal team.


In ziekenhuis Tjongerschans bestaat het psychosociaal team uit  medisch maatschappelijk werk, geestelijke verzorging, medische psychologie en psychiatrie.

Samen houden zij zich bezig met het behandelen en begeleiden van patiënten en hun naasten bij psychische en sociale problemen die samenhangen met de ziekte en de medische behandelingen. De begeleiding kan individueel, met het gezin, maar ook in groepsverband plaatsvinden.

 

Naast uitgebreide informatie over wat kanker teweeg kan brengen en wat u zelf kunt doen om hieraan het hoofd te bieden, kunt u ook praktische informatie vinden over de hulpverlening.

Uiteraard kunt u ook via de arts, de mammacare of oncologieverpleegkundige hulp vragen. Of zelf contact opnemen, met de betreffende afdeling

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.