Bezoeker

Radiotherapie

Radiotherapie is een behandeling met bestraling. Meestal is dat röntgenstraling waarmee wordt geprobeerd de kankercellen te vernietigen. Straling is onzichtbaar, niet te voelen en niet te ruiken. Radiotherapie is een plaatselijke behandeling en heeft daarom alleen effect in het gebied dat door de stralenbundel(s) wordt getroffen. Ondanks dit plaatselijke effect kan bestraling wel leiden tot algemene verschijnselen zoals vermoeidheid. Verder voorkomende bijwerkingen kunnen zijn; rood verkleuren van de huid in het gebied dat wordt bestraald, af en toe stekende pijn in de borst, zwaarte van de borst (doordat deze wat meer vocht vasthoudt) en vaak tegen het einde van de bestralingsserie schilferen en/of vervellen van de huid.

 

Na een borstbesparende operatie wordt altijd bestraling geadviseerd, omdat dit de kans op het opnieuw ontstaan van een kwaadaardig gezwel verkleint. Indien u een borstamputatie heeft ondergaan, hangt het van een aantal factoren af of bestraling van de borstwand en lymfkliergebieden wordt geadviseerd.

 

Voorafgaand aan de bestraling vindt een informatiegesprek plaats met de radiotherapeut. Hiervoor gaat u naar een bestralingsinstituut buiten uw eigen ziekenhuis (Leeuwarden, Zwolle, Groningen). De radiotherapeut bespreekt met u waarom bestraling wordt geadviseerd, hoe het behandelschema er uit ziet en wat de bijwerkingen kunnen zijn.

 

Indien u naast bestraling tevens chemotherapie krijgt, hangt de volgorde van de behandelingen af van de uitslag van het weefsel en de lymfklieren. De bestraling start enkele weken na de operatie of enkele weken na de laatste chemotherapie.

 

De bestraling vindt plaats op werkdagen en duurt meerdere weken.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.