Bezoeker

Chemotherappie

Chemotherapie is een behandelvorm van kanker met medicijnen die de celdeling remmen, ook wel cytostatica genoemd. De cytostatica komen na de toediening in het bloed terecht en worden zo door het hele lichaam verspreid en kunnen de kankercellen vrijwel overal in het lichaam bereiken. Er zijn tientallen soorten cytostatica, die alleen of in combinatie worden toegepast. Per persoon zal een keuze worden gemaakt die afhangt van de eigenschappen van de borstkanker die bij operatie gevonden is en van de algemene gezondheid.

 

Kankercellen verschillen wat betreft de gevoeligheid voor een bepaald cytostaticum. Om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken, wordt daarom vaak een combinatie van verschillende cytostatica toegepast. Deze vullen dan elkaars werking aan. De meeste chemokuren worden per infuus gegeven, dit gebeurt poliklinisch op de poli oncologie.

 

Andere medicijnen kunnen de werking van cytostatica beinvloeden. Het is daarom belangrijk dat uw arts weet welke medicijnen u gebruikt,  ook als het gaat om aspirines, voedingssupplementen of vitaminepreparaten. Voor andere hulpverleners, zoals de tandarts, kan het van belang zijn om te weten dat u met chemotherapie behandeld wordt. Zij kunnen hier tijdens hun behandeling rekening mee houden.

 

De behandeling vindt plaats op een vaste dag in de week. Het is handig na te gaan welke dag voor u het meest gunstig is, bijvoorbeeld in verband met begeleiding .

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.