Bezoeker

Gevolgen

Gevolgen op korte en langere termijn
Borstkanker is een ziekte met ingrijpende gevolgen. Je leven wordt overhoop gehaald. Je krijgt waarschijnlijk te maken met angst en onzekerheid en misschien ook wel met boosheid. Je wilt graag alles doen om te blijven leven, maar je weet ook dat er aan de behandelingen nadelen kleven.
Het is niet precies te zeggen hoe de gevolgen van een bepaalde behandeling op langere termijn zullen zijn. Alle behandelingen zijn onderhevig aan nieuwe inzichten en veranderingen als blijkt dat op een andere manier betere resultaten kunnen worden behaald. Hierdoor veranderen ook de gevolgen nogal eens.

Gevolgen van de operatie
Na een borstsparende operatie is je lichaam minder ingrijpend veranderd dan na een borstamputatie, maar het wordt nooit meer als vroeger. Vooral na een amputatie kan de klap hard aan komen. De meeste vrouwen willen de verschillen tussen beide borsten camoufleren en doen dit met behulp van een prothese en speciale verhullende kleding. Andere willen geen prothese en accepteren hun nieuwe lijf zoals het is. Voor deze vrouwen wordt steeds meer aangepaste kleding en lingerie gemaakt.

Borstprothese of borstreconstructie
Na de operatie dragen de meeste vrouwen, al dan niet tijdelijk, een prothese. Prothesen zijn er in allerlei soorten en maten en worden aangemeten in speciale lingeriezaken. Er zijn prothesen die los in een speciale bh worden gedragen, andere zitten vastgekleefd aan je borstkas (contactprothese). De ziektekostenverzekeraar vergoedt de prothese.
Er zijn ook vrouwen die voor een borstreconstructie kiezen. Een borst kan in sommige gevallen gelijktijdig met de amputatie gereconstrueerd worden. Soms is dit echter niet meteen mogelijk, of is het beter hier mee te wachten tot alle behandelingen zijn afgerond. Bespreek dit van te voren goed met je behandelend chirurg.

Lymfoedeem
Zijn tijdens de operatie ook de okselklieren weggehaald, dan heb je kans dat in je arm lymfoedeem optreedt. Dit ontstaat omdat het lymfvocht niet goed kan worden afgevoerd, vanwege het ontbreken van de lymfklieren. Lymfoedeem kan kort na de operatie ontstaan en soms ook jaren later.  Lymfoedeem gaat vaak gepaard met een vermoeid, zwaar gevoel in de arm en er kunnen beperkingen zijn in het gebruik. Speciale massagetechnieken kunnen verlichting geven. Soms is het nodig om een elastische kous te laten aanmeten. Voor uitgebreidere informatie zie hoofdstuk Lymfoedeem.

Zenuwpijn

Zenuwpijn komt voor bij zo`n 20 procent van de vrouwen die een borstoperatie hebben gehad waarbij ook de okselklieren zijn verwijderd. De pijn ontstaat door beschadiging van de gevoelszenuw die in het okselgebied loopt. Vooraf is niet te voorspellen óf en wanneer u deze klachten zult krijgen. Kenmerkend voor zenuwpijn zijn ongewone pijnsensaties zoals een schrijnend, branderig gevoel, ‘speldenprikken’, steken of een strakke band gevoel in het pijngebied. Helaas bestaat er geen standaard- of één afdoende behandeling van zenuwpijn. Als de pijn niet vanzelf weggaat en/of zeer hevig is, dan kunt u het best op korte termijn naar uw arts gaan. Hij/zij kan u verwijzen naar een gespecialiseerde pijnpoli. Met een adequate medische behandeling is er minder kans dat de pijn chronisch wordt en op termijn moeilijker behandelbaar. Zie voor meer informatie: www.borstkanker.nl  
 
Gevolgen van chemotherapie
Veel vrouwen krijgen na de operatie en de bestraling chemotherapie. Deze volgorde is ook wel eens anders (zie onder Behandeling). De meeste vrouwen worden als gevolg van de chemotherapie tijdelijk kaal. Na beëindiging van de chemotherapie komt het haar weer terug.
Bij jongere vrouwen, die nog niet in de overgang zijn, kunnen er blijvende gevolgen zijn. Bij hen kunnen hormonale veranderingen optreden met een vervroegde overgang tot gevolg.
Chemotherapie heeft een grote impact en wordt door velen als zwaar ervaren. Naast bovengenoemde gevolgen voelen veel mensen zich tijdens een kuur beroerd. Dit is gelukkig slechts tijdelijk.

Gevolgen van hormoontherapie
Vrouwen die hormoongevoelige borstkanker hebben, krijgen aansluitend nog vijf jaar (en soms langer) hormoontherapie. Veel vrouwen ondervinden hier weinig hinder van, terwijl andere wel veel last hebben van de bijwerkingen. Zie ook ‘Bijwerkingen van hormoontherapie’.

Meer info:
www.lobstar-label.nl
www.borstkanker.net

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.