Bezoeker

Borst zelfonderzoek

Het is belangrijk borstkanker in een vroeg stadium op te sporen, omdat de kans op uitzaaiingen dan klein is. Bovendien kan bij een kleine tumor vaker een borstsparende operatie worden gedaan.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat maandelijks borstzelfonderzoek niet automatisch leidt tot hogere overlevingskansen, maar aangezien veel vrouwen een knobbeltje of verandering in de borst zelf ontdekken, is het zinnig om alert te zijn op veranderingen in de borsten.

Borstzelfonderzoek heeft het voordeel dat je je borsten goed leert kennen en eerder verdachte signalen of afwijkingen opmerkt. De beste tijd voor borstzelfonderzoek is na de menstruatie, omdat de borsten dan zacht en soepel zijn. Na de menopauze maakt het tijdstip niet veel verschil.

 

Hoe doe je borstzelfonderzoek?
Je kunt dit het beste staand voor de spiegel doen. Heb je grotere borsten, dan is het beter om het onderzoek bij stap 2 liggend te doen. Controleer je borsten met gesloten, gestrekte vingers en maak ronddraaiende bewegingen van de rand van de borst naar de tepel toe. Oefen voldoende druk uit. Je kunt het onderzoek wat gemakkelijker uitvoeren als je de borsten met babyolie insmeert.

 

Stap 1
Ga met ontbloot bovenlichaam voor de spiegel staan met de armen ontspannen langs het lichaam. Kijk goed naar:

 • Het verschil in beide borsten. 
 • Deukjes of kuiltjes in de huid.
 • Afwijkingen van de tepel of huid.
 • Knijp zachtjes in de tepel om te zien of er vocht uitkomt.
 • Strek daarna de armen omhoog en kijk of er iets aan de vorm en omvang van de borsten verandert.

Stap 2
Leg de rechterhand onder het hoofd en onderzoek met de linkerhand de rechterborst. Maak met de linkerhand kleine ronddraaiende bewegingen waarbij de hele borst wordt onderzocht. Begin linksboven en ga dan naar linksonder, daarna rechtsonder en eindig rechtsboven. Voel ook goed rond de tepel en controleer de tepel zelf.

 

Stap 3
Ga voorover staan en ondersteun de rechterborst met de rechterhand. Onderzoek de borst met de linkerhand en maak daarbij ronddraaiende bewegingen. Zorg voor voldoende druk.

 

Stap 4
Blijf gebogen staan en laat de rechterarm naar beneden hangen. Druk met de handpalm van de linkerhand de borst een beetje naar het midden. Onderzoek met gestrekte vingers de rechter okselholte. Borstkanker heeft dikwijls een vergroting van de lymfklieren tot gevolg en deze voelen aan als knobbels. Begin bovenin de oksel en laat de vingers langzaam naar beneden glijden.

 

Stap 5
Controleer nogmaals de tepel en het gebied eromheen. De tepel moet soepel meegeven als je deze zachtjes een beetje naar voren trekt.

Onderzoek nu op dezelfde manier de linkerborst.

 

Alarmsignalen:
Lang niet elke afwijking in de borst is kwaadaardig. Integendeel, de meeste afwijkingen zijn goedaardig. Toch is het zaak om bij een van de volgende symptomen meteen naar de huisarts te gaan:

 • Een duidelijk voelbaar knobbeltje in de borst.
 • Een verdikking in de borst, die anders aanvoelt dan normaal.
 • Deukjes of kuiltjes in de borst.
 • Huidverandering van de borst; soms ziet de huid er als een sinaasappelschil uit.
 • Een sinds kort ingetrokken tepel.
 • Bloederig of ander vocht uit de tepel.
 • De borst is rood van kleur en voelt warm aan.
 • Pijn in de borst op een plek waar het klierweefsel ook anders aanvoelt.
 • Een wondje in de huid van de borst dat niet geneest.
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.