Bezoeker

Tjongerschans krijgt keurmerk seniorvriendelijk ziekenhuis

Ziekenhuis Tjongerschans is door diverse seniorenbonden als ‘seniorvriendelijk’ beoordeeld. Het biedt oudere mensen uitstekende zorg en er is er meer aandacht voor onder meer coördinatie van de zorg en het hebben van één aanspreekpunt. Er zijn speciale maatregelen op de SEH genomen en de inrichting van de verpleegafdelingen is afgestemd op ouderen.

De wachttijden voor het specialisme geriatrie bij ons zijn kort. Daarnaast is er extra aandacht voor de  afstemming tussen de diverse specialismen om de zorg voor ouderen nog beter vorm te geven (denk aan traumatologie, oncologie en de commissie palliatieve zorg). Verpleegkundigen en paramedici worden geschoold in de zorg voor oudere mensen. Ook naar bijvoorbeeld de bewegwijzering in het ziekenhuis en de communicatie met patiënt en begeleider is kritisch gekeken. Van de 130 onderzochte ziekenhuizen hebben er 45 het keurmerk gekregen.

 

Keurmerk

Het keurmerk wil ziekenhuizen stimuleren de organisatie van de zorg en inrichting af te stemmen op de specifieke zorgvragen en behoeften van oudere mensen. Gelukkig zijn veel zorgverleners in de ziekenhuizen zich er terdege van bewust dat er iets moet gebeuren. Om ziekenhuisbreed ingrijpende veranderingen door te voeren is het nodig dat een seniorvriendelijk beleid verheven wordt tot speerpunt, zodat alle lagen van de organisatie hier hun schouders onder kunnen zetten. Voor meer informatie: www.seniorvriendelijkziekenhuis.nl

 

Verpleegunit

De Tjongerschans heeft een specifiek ingerichte verpleegafdeling Klinische Geriatrie. Hier kunnen ouderen gediagnosticeerd en behandeld worden die een combinatie van lichamelijke, psychische, sociale en/of functionele problemen hebben.

 

De 4 aanwezige klinisch geriaters zorgen er, zowel in de kliniek als de polikliniek,  met hun collega’s voor dat er een diagnose gesteld wordt waarin alle aspecten worden onderzocht die de patiënt in zijn of haar functioneren belemmeren. Het gaat ondermeer om een uitgebreid algemeen lichamelijk onderzoek, neurologisch en psychiatrisch onderzoek. Met extra aandacht voor het geheugen en de mobiliteit. Daarnaast aanvullend onderzoek, onderzoeken door paramedici als een fysiotherapeut, gesprekken met de patiënt en familie/mantelzorger, enz. De afdeling Klinische Geriatrie werkt nauw samen met diverse andere specialismen binnen het ziekenhuis (neurologie, psychologie, e.d.). Hierdoor is in een kort tijdsbestek een totaalbeeld van de situatie van de patiënt te maken.

                                                                                                                                                            

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.