Bezoeker

Klinische geriatrie Tjongerschans breidt uit naar Lemmer en de Noordoostpolder

Met ingang van april 2013 kunnen geriatrische patiënten uit de regio ook op de Polikliniek Lemmer van de Tjongerschans worden gezien. Ouderenzorg en preventie is een medisch speerpunt van Ziekenhuis Tjongerschans. De dienstverlening voor deze groeiende groep patiënten is de laatste jaren sterk toegenomen. De vakgroep Geriatrie is daarom uitgebreid: op 1 maart jl. trad mw. A.T. Timmer (Alie) als klinisch geriater toe. De vakgroep bestaat nu uit vier geriaters, een specialist ouderengeneeskunde en specialistisch verpleegkundigen.

 

De uitbreiding in capaciteit maakt het mogelijk de zorg ook in de regio Lemmer – Noordoostpolder aan te bieden. Vanaf 9 april a.s. wordt poliklinische zorg geboden op de Polikliniek. De spreekuren vinden in eerste instantie twee keer per maand plaats, op dinsdagmiddag. Klinisch geriater mw. drs. J. Driessen (Jolanthe): “Wij willen de samenwerking aangaan met huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde uit deze regio. De vestiging van geriatrie in Lemmer past goed in het beleid van de Tjongerschans om uitstekende basiszorg dichtbij de patiënt te organiseren. Het klinisch geriatrisch centrum in Heerenveen blijft daarbij als thuisbasis een centrale rol vervullen.”

 

Klinisch geriatrisch centrum

Met het openen van de klinische afdeling geriatrie in april 2011 op de hoofdlocatie Heerenveen, is in het ziekenhuis een belangrijke randvoorwaarde geschapen voor dit regionale aanbod. Het klinisch geriatrisch centrum heeft nu 8 bedden.

 

Op de Polikliniek Lemmer biedt de vakgroep de mogelijkheid om, naast controlepatiënten, nieuwe patiënten te zien voor geheugenstoornissen, multipele orgaanstoornissen en stemmingsstoornissen. Binnen 1 werkdag worden diverse onderzoeken afgenomen, zodat de patiënt na een ‘werkdiagnose’ weet wat er met hem of haar aan de hand is. Op de Polikliniek zijn diagnostische faciliteiten voorhanden, zoals bloedafname en screenende cognitieve testen. Indien wordt bepaald dat aanvullende beeldvormende diagnostiek noodzakelijk is (CT-/MRI-scan of neuropsychologisch onderzoek), dan vindt daarvoor een vervolgbezoek in Heerenveen plaats. De valpolikliniek wordt vooralsnog alleen aangeboden op locatie Heerenveen.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.