Bezoeker

Intensive Care (IC)

Op de Intensive Care (IC) worden patiënten opgenomen indien één of meerdere lichaamsfuncties continu bewaakt moeten worden, of als deze lichaamsfuncties ondersteund of overgenomen moeten worden.  Deze lichaamsfuncties worden verzorgd  door de zogenaamde vitale organen. Zonder het goed functioneren van deze organen is de mens in onmiddellijk levensgevaar. Voorbeelden van deze organen zijn de hersenen, hart en bloedvaten, longen en nieren.

 

Patiënten worden opgenomen op de IC in verband met een ernstige ziekte, na een reanimatie, na een grote operatie, of na een ongeval.

 

Op de Intensive Care zijn intensivisten de hoofdbehandelaar, dit zijn medisch specialisten met een vervolgspecialisatie in de intensieve geneeskunde. Hiernaast werken er verpleegkundigen met extra opleiding in de intensieve geneeskunde. De patiënten worden dagelijks behandeld door de fysiotherapeut. Overige medewerkers die bij de behandeling betrokken kunnen worden zijn röntgenlaboranten, analisten,  een diëtiste, maatschappelijk werker of geestelijk verzorger.

 

Dagelijks wordt in het Multi Disciplinair Overleg (MDO) de behandeling afgestemd met de insturend specialist (bijvoorbeeld de internist, chirurg, cardioloog of neuroloog) en de afdeling medische microbiologie en farmacologie.

 

Er is sprake van regionale samenwerking, omschreven in het samenwerkingsverband IC behandeling ziekenhuizen Noordoost Nederland. Indien patiënten zorg nodig hebben welke niet geleverd kan worden in Ziekenhuis Tjongerschans (zoals hart- of hersenoperaties) dan worden zij overgeplaatst naar een ander ziekenhuis in de regio.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.