Bezoeker

Aandachtspunten diëtist

Een dieetadvies kan voor veel mensen ingrijpend zijn. Het niet meer ‘gewoon’ kunnen of mogen eten, kan worden gezien als een inbreuk op het dagelijks leef- en eetpatroon. De diëtist kan u daar zo veel mogelijk bij begeleiden en motiveren. Ook kunt u met al uw vragen over uw voeding of dieet bij de diëtist terecht.

 

Enkele stappen die bij de dieetbehandeling worden doorlopen zijn:

 

Voedingsanamnese of eetverslag

Tijdens het eerste gesprek wil de diëtist zich een beeld vormen van uw eetgewoonten. Hij of zij doet dit door het afnemen van een zogenaamde voedingsanamnese. Dit houdt in dat u vertelt wat u eet en drinkt over de hele dag. Daarnaast vraagt de diëtist naar bijzondere omstandigheden zoals weekenden, verjaardagen en eten buitenshuis. Een andere methode is, dat u zelf opschrijft wat u eet en drinkt op een aantal dagen. Van de diëtist ontvangt u zogenaamde eetverslagen.

 

Sociale anamnese

De diëtist wil ook informatie over uw gewichtsverloop en uw sociale situatie: woont u alleen, in een gezinssituatie of in een tehuis, hoe ziet uw dagbesteding eruit, wie doet de boodschappen en kookt de maaltijden, hoeveel lichaamsbeweging heeft u, enzovoort.

 

Ondervoeding

Naast diëten besteden we veel aandacht aan patiënten die te weinig (kunnen) eten en daardoor ondervoed zijn of ondervoed dreigen te raken. De diëtist adviseert patiënten die te weinig eten niet alleen in het ziekenhuis, maar geeft ook adviezen mee voor thuis om ook dan voldoende te blijven eten. De diëtist kan een verklaring invullen voor vergoeding van dieetpreparaten.

 

Opstellen van het dieet

Vervolgens stelt de diëtist in overleg met u een dieet op. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met uw persoonlijke situatie. Het is dus echt een advies op maat. In overleg met u kan de diëtist het dieet na verloop van tijd aanpassen. De diëtist geeft u schriftelijke informatie mee over uw dieet, zodat u die thuis op uw gemak na kunt lezen.

 

Uitvoering van het dieet

De diëtist geeft uitleg over de uitvoering van het dieet in de thuissituatie. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan bereidingswijzen, recepten en variatiemogelijkheden. Verder leert de diëtist u om te gaan met het dieet bij bijvoorbeeld feestjes of verjaardagen, ziekte of tijdens (buitenlandse) vakanties.

 

Rapportage

De diëtist rapporteert over de behandeling aan de arts of specialist die u heeft doorverwezen. Hij of zij ontvangt een rapport over uw voeding en het opgestelde dieet

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.