Bezoeker

De behandeling van atriumfibrilleren

 

 

1. Bloedverdunning/ontstolling

2. Medicijnen om het tempo van het hartritme te verlagen

3. Het herstellen naar normaal hartritme (ook wel een cardioversie genoemd)

 


1. Bloedverdunning/ontstolling

Een complicatie van atriumfibrilleren is het vormen van bloedstolsels in de boezems. Daarom krijgt u uit voorzorg bloedverdunners (acenocoumarol of marcoumar). Hiermee wordt voorkomen dat bloedstolseltjes ergens anders in het lichaam voor problemen zorgen. Sinds kort bestaan er ook nieuwe bloedverdunners (ook wel NOAC’s genoemd). Voorbeeld hiervan zijn dabigatran (pradaxa®) rivaroxaban (Xarelto®) en apixaban (Eliquis®). Deze middelen worden (nog) niet gebruikt bij iemand die voor het eerst atriumfibrilleren krijgt maar al bekend is met atriumfibrilleren en andere antistollingsmiddelen gebruikt. Wat voor u de beste keus is zal met u worden besproken

 

2. Medicijnen

Er zijn medicijnen om het te snelle hartritme te vertragen, bijvoorbeeld digoxine (lanoxin). Daarnaast ijn er medicijnen om het hartritme weer regelmatig te krijgen, namelijk de anti-arhytmica. Hiertoe behoren onder andere bètablokkers (zoals metoprolol, bisoprolol, nebivolol), sotalol, flecainide (tambocor) , propafenon (rythmonorm), verapamil en amiodarone (amiodarone).

 

3. Cardioversie

Elektrische cardioversie is de naam voor een behandeling van boezemfibrilleren. Deze behandeling wordt gedaan met behulp van een defibrillator. De defibrillator is een apparaat dat het hart heel even stil legt door een gecontroleerde hoeveelheid energie af te geven. Er kunnen 1 tot maximaal 5 stroomstoten nodig zijn om het ritme goed te krijgen. Het doel van dit ‘stil leggen’ van het hart is om de natuurlijke gangmaker (de sinusknoop) de kans te geven het ritme weer te laten bepalen. Bij de procedure zijn verschillende mensen aanwezig waaronder een narcosedokter (anesthesist), een cardioloog en 1-2 verpleegkundigen. Tijdens de procedure krijgt u een lichte narcose (roesje) zodat u niets van de behandeling merkt. U wordt ongeveer tien minuten na de behandeling weer wakker.

 

Vragen

Als u meer informatie over atriumfibrilleren wilt, neem dan gerust contact op met uw

cardioloog of de verpleegkundige.

 

Ziekenhuis Tjongerschans, Heerenveen

Polikliniek Cardiologie

0513 – 685 600 (afspraakbureau)

atruimfibrilleren@tjongerschans.nl

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.