Samen beslissen

Keuzes

Als u bij ons op de polikliniek bent, dan komt u vaak voor een beslissing te staan. Kiest u wel of niet voor een operatie? Wilt u wel of geen behandeling om zwanger te worden? Het zijn allemaal belangrijke vragen en een beslissing is lang niet altijd makkelijk. Hoe doet u dat?

Twee deskundigen

Wij gaan er vanuit dat er twee deskundigen zijn. De arts en uzelf. De arts heeft medische kennis, ervaring en kan inschatten of bepaalde risico’s voor u gelden. En u weet hoe u zich voelt en wat uw eerdere ervaringen zijn. Wat uw eigen voorkeur is en hoe u in het leven staat. Om u bij uw beslissing te helpen, moet de arts weten wat voor u belangrijk is. Wat u verwacht, wat u heeft meegemaakt en hoe u denkt over verschillende mogelijkheden. Uw arts vraagt dus niet alleen naar uw klachten, maar ook naar uw persoonlijke ideeën.

Goede informatie

Soms is het dan duidelijk dat een bepaalde beslissing het beste voor u is. Maar vaak zijn er meer oplossingen mogelijk. Het is belangrijk dat u samen met uw arts bespreekt wat u mag verwachten van uw keus. Wat de voor- en nadelen zijn en wat er belangrijk is in uw situatie.

Neem de tijd

Het is goed om daarna tijd te nemen. Wij doen ons best om u goede informatie mee te geven. Dan kunt u dat thuis met uw partner of kind opnieuw bekijken. Zet uw vragen op een rij. Dan kunt u samen met uw arts tot een beslissing komen die bij u of uw kind past.

Niet zelf beslissen?

Als u liever niet zelf beslist, dan geeft de arts u een advies. Maar ook dan wil de arts wat meer van u weten om een advies te geven dat zo goed mogelijk past bij uw persoonlijke situatie.

3 goede vragen

Als u naar de arts gaat voor onderzoek of behandeling, heeft u altijd meerdere mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Welke behandeling of welk onderzoek het beste bij u past, hangt van een aantal zaken af. Bijvoorbeeld van de risico’s en de bijwerkingen, van uw leefstijl en omstandigheden, van uw beroep en uw wensen. Stel drie goede vragen aan uw dokter en beslis samen: 

  1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
  2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
  3. Wat betekent dat in mijn situatie?

Voor meer informatie: