Kosten en vergoeding

Basisverzekering

Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een basisverzekering afsluiten. De basisverzekering dekt de standaardkosten van bijvoorbeeld de huisarts, het ziekenhuis of de apotheek. Een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht. Op de website van de rijksoverheid leest u welke welke zorg er onder de basisverzekering valt.

 

Verplicht eigen risico  

Iedereen van 18 jaar en ouder betaalt een verplicht eigen risico voor de zorgkosten. Het verplichte eigen risico wordt door de overheid vastgesteld en bedraagt in 2018 € 385,00. Dit betekent dat u de eerste € 385,00 van de zorgkosten zelf moet betalen. U kunt vrijwillig kiezen voor een hoger eigen risico. Het verplichte eigen risico kunt u ophogen met € 100, € 200, € 300, € 400 en € 500. U krijgt daarvoor van uw zorgverzekeraar een korting op uw maandelijkse premie voor de basisverzekering. 

 

Aanvullende zorgverzekering

Niet alle ziekenhuiszorg valt (helemaal) onder de basisverzekering, ook wel onverzekerde zorg genoemd. Dit betekent dat u de rekening, of een deel daarvan, zelf moet betalen. U kunt zich hiervoor echter aanvullend verzekeren bij uw zorgverzekeraar. Lees uw verzekeringspolis of informeer bij uw zorgverzekeraar welke zorg u krijgt vergoed.

 

Verwijsbrief

U heeft een verwijsbrief nodig als u wilt dat de zorgkosten door uw zorgverzekeraar worden vergoed. Als u geen verwijsbrief heeft dan moet u de zorgkosten mogelijk zelf betalen. Dit geldt niet als u nog voor een bestaande zorgvraag onder controle bent bij de specialist (vervolgafspraak) en voor spoedeisende hulp. De verwijzer is in de meeste gevallen een huisarts, tandarts of een andere zorgverlener. Uw zorgverzekeraar bepaalt echter wie een geldige verwijzer is. Bekijk hiervoor uw polisvoorwaarden of neem contact op met uw zorgverzekeraar. Een verwijsbrief is maximaal één jaar geldig.

 

Telefonisch consult

Volgens de wetgeving mag vanaf 1 januari 2018 een telefonisch consult met een arts, verpleegkundig specialist of physician assistant in rekening bij de patiënt worden gebracht. Dit zal op de factuur zichtbaar zijn. U kunt dus een factuur krijgen zonder dat u fysiek in het ziekenhuis bent geweest.

 

DBC-systematiek

Wanneer u bij het ziekenhuis wordt behandeld, wordt er een traject gestart. Dit traject bestaat uit alle verrichtingen die horen bij uw behandeling, zoals consulten, scans, onderzoeken, operaties e.d. Het traject wordt na een vastgestelde termijn afgesloten, dit kan maximaal 120 dagen zijn. Vervolgens wordt uit de combinatie van de diagnose en verrichtingen een Diagnose Behandel Combinaties (DBC) bepaald. DBC’s zijn door de overheid vastgesteld en bestaan uit de gemiddelde combinatie van verrichtingen bij een bepaalde diagnose. Per DBC wordt met de zorgverzekeraar een prijs afgesproken. De rekening wordt in de meeste gevallen rechtstreeks naar de zorgverzekeraar gestuurd.

 

Goed om te weten

Zodra u bij het ziekenhuis komt wordt er een traject gestart. Een traject kan maximaal 120 dagen open staan waarna het (automatisch) wordt gesloten. Nadat het traject is gesloten kan de DBC worden bepaald en kan er een rekening worden verstuurd. Het is dus mogelijk dat de rekening enige tijd op zich laat wachten. Als een traject (bijvoorbeeld) in december 2017 is gestart loopt deze door tot in 2018 omdat een traject maximaal 120 dagen duurt. Omdat het traject in 2017 is gestart geldt hiervoor ook nog uw zorgverzekering van 2017, ook wanneer u bijvoorbeeld nog zorg krijgt in de eerste 4 maanden van 2018. Ook is uw eigen risico en uw eventuele aanvullende zorgverzekering van 2017 dan nog van toepassing. Als er een (vervolg)traject wordt gestart in 2018 is de zorgverzekering van 2018 van toepassing.

 

Wanneer u onverzekerd bent

Iedereen die in Nederland woont of werkt is verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Als u dit niet doet wordt u door het Zorginstituut Nederland aangemeld bij een zorgverzekeraar. Het Zorginstituut houdt de premie vervolgens in op uw inkomen. Mocht u toch onverzekerd zijn en zorg hebben genoten bij het ziekenhuis dan betaalt u de zorgkosten zelf. In deze gevallen worden passantentarieven in rekening gebracht.

 

Budgetpolis 

Indien u een budgetpolis afsluit kunt u maar bij een beperkt aantal ziekenhuizen en zorgverleners terecht afhankelijk van of uw ziekenhuis contracten heeft afgesloten met de betreffende budgetpolis. Dat zou kunnen betekenen dat u voor geen enkele behandeling terechtkunt bij het ziekenhuis bij u in de buurt. Dit geldt overigens niet voor spoedeisende hulp, een verwijzing vanuit een ander ziekenhuis (tertiaire verwijzing) en verloskundige zorg, daarvoor kun je wel in elk ziekenhuis terecht. Voor 2018 heeft Tjongerschans contracten afgesloten voor de volgende budgetpolissen:

  • Zilveren Kruis Basis Budget polis
  • Avéro Achmea Zorg Plan Selectief polis

 

Let op, de ZEKUR-polis van coöperatie VGZ is door Tjongerschans in 2018 niet gecontracteerd, dit betekent dat u als patiënt het risico loopt een deel van de te maken kosten zelf te moeten betalen. U dient zelf bij uw zorgverzekeraar na te gaan of de zorgkosten wel of niet worden vergoed. Dit kunt u vinden in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar of door rechtstreeks contact te zoeken met uw zorgverzekeraar.

 

Aanbevolen website: dezorgnota.nl

De Nederlandse vereniging van ziekenhuizen (NVZ) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) hebben een gezamenlijke website www.dezorgnota.nl gelanceerd om patiënten en verzekerden uitleg te geven over de inhoud van de vernieuwde zorgnota en veel gestelde vragen over de zorgkosten te beantwoorden. Ook is er een handige checklist.

  

Meer informatie?

Heeft u na het lezen nog vragen? Bekijk voor meer informatie de onderstaande pagina’s.

Contact
Ziekenhuis Tjongerschans Thialfweg 44
8441 PW Heerenveen
0513 - 685 685
Polikliniek Lemmer Van Rijgersmapark 1
8531 JA Lemmer
0514 - 568 200
Orthoradius, locatie Sportstad Abe Lenstraboulevard 23B
8448 JA Heerenveen
0513 - 685 335
Polikliniek Steenwijk Mr. Zigher ter Steghestraat 9
8331 KG Steenwijk
0513 - 685 245
De Werf Sluisdijk 30
8501 BZ Joure
0513 - 685 685